Klaus Iohannis l-a chemat pe Cîțu la Cotroceni pentru discuții privind criza guvernamentală

Laurentiu Gheorghe | 06.09.2021

Președintele Klaus Iohannis are luni ora 12:30, la Cotroceni, o întâlnire cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta despre criza guvernamentală.

Pe aceeași temă

Coaliția este aproape ruptă după ce Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, iar conducerea USR PLUS a depus, în colaborare cu AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Întâlnirea dintre președinte și premier are loc pe fondul neînțelegerilor din birourile reunite ale Parlamentului, care ar trebui să se reunească la ora 12:00 pentru a discuta moțiunea de cenzură depusă vineri noapte de USR PLUS și AUR.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23:00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, așa că a fost amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seara, că „există suspiciuni” în legătură cu semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR și tocmai de aceea ar fi nevoie de o întâlnire fizică, nu online, a membrilor Birourilor Permanente, care trebuie să aprobe moțiunea și să stabilească un calendar pentru dezbatere și vot.

Între timp, ministrii USR PLUS care au ramas deocamdată în Guvernul împotriva căruia au depus motiunea de cenzură isi pregatesc demisiile pentru a clarifica lucurile.

Această decizie va avea o influență majoră asupra jocului politic, asta pentru că se va schimba structura Guvernului, iar Florin Cîțu va fi obligat ca în maxim 45 de zile să ceară Parlamentului un vot de încredere.

La rândul lui, președintele Klaus Iohannis a lansat sâmbătă un atac dur la adresa USR PLUS, acuzând că „noua alianță” cu AUR este „un afront la adresa românilor”.

Șeful statului a comentat, pe Facebook, că prin moțiunea depusă alături de AUR, USR-PLUS „s-a discreditat iremediabil în fața românilor”. Iohannis face responsabil partidul condus de Barna și Cioloș de dinamitarea Coaliției și „compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare”.

„Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicațiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR și să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să își respecte electoratul și să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliție o soluție viabilă și rațională de a debloca actuala situație”, a scris Iohannis pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22