Klaus Iohannis, ședință de urgență cu liderii Coaliției și Cristian Ghinea pe marginea PNRR

Laurentiu Gheorghe | 26.04.2021

Președintele Iohannis i-a convocat la Cotroceni pe liderii Coaliției, premier și ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, pentru a discuta dosarul României pentru PNNR.

Pe aceeași temă

Președinția a anunțat că la discuțiile care încep la ora 16:00 la Palatul Cotroceni au fost invitați Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Dan Barna, Viceprim-ministrul Hunor Kelemen si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, după ce mai multe proiecte propuse de România pentru a finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost refuzate pentru finanțare la Bruxelles.

Conform surselor politice citate de media, președintele încearcă să împiedice o nouă criză în Coaliție, liberalii acuzându-l pe Ghinea (USR PLUS) pentru eșecul pe care l-a înregistrat la Bruxelles: „„Nu a știut să explice date tehnice. Dacă pierdem banii pe irigații, e vina lui”, spun liberalii, conform Digi.ro.

Mai mulți lideri PNL l-au criticat pe ministrul Investițiior și Proiectelor Europene, în ședința săptămânală a Biroului Executiv Național. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că ministrul Cristian Ghinea „nu a știut să explice date tehnice” la Bruxelles, despre sistemul de irigații. Comisia Europeană a transmis României că PNRR trebuie îmbunătățit, iar banii pentru irigații nu vor fi cuprinși în finanțarea europeană, scrie Digi.ro.

Pe lângă finanțarea pentru sistemul de irigații, Comisia Europeană a avut obiecții și în ceea ce privește banii pentru autostrăzi bugetați de guvern în PNRR. „Comisia crede că avem o alocare prea mare pentru infrastructura rutieră”, spunea săptămâna trecută minstrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Săptămâna trecută, președintele declara că au fost „de așteptat” aceste dificultăți pentru că planul de redresare este un instrument nou al Uniunii Europene. „Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate”, a spus președintele.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat de Guvern pe 7 aprilie. Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22