La clasa I se învață că 12 este mai mare decât 16. Greșeli de ortografie în manualul de română

Dora Vulcan | 12.09.2018

Din manualul de „Matematică și explorarea mediului” pentru clasa I, elevii învață că numărul 12 este mai mare decât 16 iar din cel de limba română de clasa a VI-a, că laptopul merge (sic!) în limita unor ”parametrii”.

Pe aceeași temă

 

 

 Această greșeală este la pagina 25 a manualului de „Matematică și explorarea mediului”, publicat de Editura Didactică și Pedagogică, sub autorii Tudora Pițilă și Cleopatra Mihăilescu. Greșeala a fost semnalată de un telespectator Digi24.

 

Inițial, informația este prezentată corect, cu simbolul de mai mic aferent. Însă, eroarea apare atunci când este reluată informația: „Citim: 12 este mai mare decât 16”.

 

 

 

Acesta nu este singurul manual cu probleme. În contextul începerii noului an școlar, în presă au apărut informații cu privire la greșeli și în manualele de geografie și biologie pentru clasa a VI-a.

 

Astfel, primul manual de Biologie de clasa a VI-a, conceput de Editura Pedagogică a Ministerului Educației, are erori grosolane: inima și ficatul sunt poziționat greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor organele omului. O altă eroare este în legătură cu vasele de sânge - acestea au când 160.000, când 96.000 de kilometri. În plus, elevii sunt întrebați „Cine şi cum se produce urina?”. Mai mult, în manual sunt foarte multe greșeli de gramatică.

 

Greșeli au fost descoperite și în manualul de Geografie, tot de clasa a VI-a. Este vorba despre poziţionarea greşită pe hartă a unor oraşe sau nume de oraşe scrise eronat.

 

Ministrul Educației Valentin Popa s-a lăudat, la începerea anului școlar 2018-2019, cu îmbunătăţirea sistemului de învăţământ și a lăudat apariția manualelor pentru elevii din clasele I-VI, deși la multe dintre ele au fost descoperite greșeli grave, din cauza cărora zeci de mii de manuale vor fi retipărite.

 

 

 Greseala si in manualul de Romana

 

De altfel, o greseala a fost semnalata si in manualul de Limba si literatura romana de clasa a VI-a. Aceasta a fost semnalata pe pagina de Facebook DEX Online.

 

"Ce mai este de facut in momentul in care greselile de ortografie ajung in manualul de limba romana?

 

Extras din manualul "unic" (clasa a VI-a), Editura Didactica si Pedagogica #EDP", se arata pe reteaua sociala, citată de Ziare.com.

 

 

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22