Legea lui Dragnea, votata in unanimitate: 102 taxe eliminate, inclusiv taxa radio-tv

Vlad Toma | 25.10.2016

Deputatii au votat astazi in unanimitate legea propusa de presedintele PSD Liviu Dragnea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale. Legea votata de deputati elimina de asemenea si taxa radio-tv, desi membrii Comisiei de buget finante au decis zilele trecute ca aceasta taxa va ramane in vigoare.

Pe aceeași temă

 

Au existat 225 de voturi pentru si niciun vot impotriva, anunta televiziunile de stiri. In discursul pe care l-a tinut in Parlament, Dragnea l-a acuzat pe presedintele Radio Romania ca l-ar fi amenintat pe liderul de grup al deputatilor PSD, spunandu-i acestuia ca "o sa vada ce vor pati", discutia fiind probabil legata de eliminarea taxei radio-tv. Dragnea considera ca aceasta amenintare ar dovedi ca Radio Romania este o institutie independenta.

 

In pragul alegerilor parlamentare, legea initiata de Liviu Dragnea a trecut extrem de repede prin Legislativ, ea fiind construita in mod evident ca o contrapondere la planurile de debirocratizare ale premierului Dacian Ciolos si a masurilor pe care acesta le-a luat la nivelul "Comisii de taiat hartii".

 

Proiectul lui Dragnea nu a avut sustinerea Ministerului de Finante, care a transmis ca mai multe taxe care figurau in acest fusesera deja eliminate.

 

Dincolo de eliminarea taxelor radio-tv, noua lege elimina mai multe taxe consulare, taxe legate de cazier, de cumpararea unei masini, de schimbarea actelor de identitate, a pasaportului etc

 

Presedintele PSD a declarat astazi in Parlament, inainte de vot, ca aceasta lege le va reda increderea romanilor "si celor care isi cumpara o masina din punga lor, si celor care trebuie sa plateasca anumite taxe si nu mai vor sa piarda timpul cu asta. Aceasta lege va da incredere romanilor din afara tarii deoarece va fi mai usor sa-si platesca taxele consulare. Eliminarea taxelor va da incredere romanilor ca lucrurile incep sa se schimbe in aceasta tara", a spus Dragnea, precizand ca romanii au fost umiliti ani de zile prin statul la cozi.

 

In urma votului, Dragnea a declarat ca Parlamentul Romaniei a votat "cea mai performanta lege, pentru o debirocratizare reala," precizand de asemenea ca zilele urmatoare vor fi prezentate toate cele 102 taxe care au fost eliminate si se va arata de cand sunt ele in vigoare.

 

Presedintele PSD a mai spus, despre eliminarea taxei radio-tv, ca si in prezent Radioul si Televiziunea iau bani de la bugetul de stat si ca asta nu le afecteaza independenta. Dragnea a anuntat de asemenea ca anul viitor bugetul Radioului va ajunge la 480 milioane de lei si cel al Televiziunii la 620 de milioane de lei, mai mult decat in acest an, urmand sa fie infiintata o comisie parlamentara care sa verifice activitatea acestor institutii si sa faca modificarile legislative necesare unei functionari mai bune a acestora.

 

Radioul si Televiziunea critica legea lui Dragnea

 

Angajatii de la Radio au transmis zilele trecute ca vor protesta daca taxa radio-tv va fi eliminata iar Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a anuntat ca nu este de acord cu aceasta initiatiava deoarece, in urma ei, Radioul public si-ar pierde independenta si autonomia, trebuind finantat doar de la bugetul de stat.

 

Mai multi fosti presedinti ai Televiziunii Romane au criticat de asemenea eliminarea taxei radio-tv, considerand ca este periculoasa pentru democratia din Romania, deoarece stirbeste independenta televiziunii publice.

 

Situatia Televiziunii Romane nu era nici pana acum deloc buna, din cauza datoriilor acestei institutii. Conform declaratiilor facute de fostul sef al TVR, Stelian Tanase, la finalul anului 2014, TVR avea o datorie de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane erau datoria catre bugetul de stat. In 2015 au existat venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei.

 

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a trimis in aprilie o scrisoare Parlamentului in care arata ca declararea insolventei ar fi cea mai buna solutie pentru salvarea SRTV si a SRR.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22