Legea PSD-ALDE privind ONG-urile, respinsă de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Redactia | 23.05.2018

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) cere României sa renunte la impunerea de raportari financiare suplimentare ONG-urilor si sa tina cont de recomandarile Comisiei de la Venetia atunci cand modifica legea de functionare a acestora.

Pe aceeași temă

 

 

"Decizia vine in urma votului in unanimitate la textul pe care l-am amendat marti la reuniunea Comisiei Juridice a APCE, de la Reykjavik, Islanda", informeaza senatorul PNL Alina Gorghiu intr-un comunicat de presa preluat de Ziare.com.

 

"APCE cere Romaniei si Ucrainei sa respinga propunerile legislative care impun raportari financiare suplimentare ONG-urilor, daca ele nu au fost puse in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia si OSCE, si sa le supuna consultarilor publice", se arata in decizia mentionata.

 

"Victoria de astazi in cadrul raportului 'How can inappropriate restrictions on NGO activities in Europe be prevented?' (Raportor: dl Yves Cruchten, Luxembourg) denota ca inclusiv partenerii externi nu vor sa mai vada cum PSD-ALDE darama pas cu pas imaginea tarii si blocheaza abuziv orice forma de protest la adresa lor.

 

Astept de la presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, singurul raspuns la o asemenea decizie, cat mai rapid: controversatul proiect de lege al PSD impotriva ONG-urilor sa fie respins definitiv! Ma refer la acea initiativa legislativa pe care PSD-ALDE se tot chinuie sa o ascunda la Camera Deputatilor pana la un moment oportun in care ar fi putut sa forteze un vot favorabil", subliniaza Alina Gorghiu.

 

Senatorul PNL reaminteste ca, in urma cu doua luni, Comisia de la Venetia "preciza cat se poate de clar ca unele masuri din noul proiect sunt disproportionate si trebuie eliminate".

 

 

"Erau criticate obligatiile de raportare financiara propuse in proiectul PSD, precum si sanctiunile dorite pentru nerespectarea lor", puncteaza Alina Gorghiu.

 

"Astazi, insa, ni se transmite cu subiect si predicat ca PSD-ALDE trebuie sa inceteze epurarea organizatiilor civice pe criteriile agreate de ei, contrare unei democratii de nivel european. Subiectul a captat un mare interes, motiv pentru care Raportul va fi discutat in plenul APCE chiar in sesiunea din luna iunie. (...)

 

Pe de alta parte, sincer, nu mi se pare corect ca APCE sa devina colacul de salvare al Romaniei pentru fiecare derapaj al celor din PSD-ALDE, dar este necesar si util atat timp cat, la Bucuresti, majoritatea parlamentara pare ca e pe alt continent", comenteaza senatorul PNL.

 

Este a doua victorie a PNL la APCE dupa cea obtinuta cu privire la Legile Justitiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22