Leszek Balcerowicz, fost Guvernator al Bancii Centrale poloneze: Fondurile europene nu pot inlocui reformele. Daca Romania vrea sa isi imbunatateasca perspectivele, privatizarea este cheia

P.c. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Leszek Balcerowicz, fost Guvernator al Bancii Centrale poloneze, a declarat, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, ca tara noastra trebuie sa privatizeze mai multe sectoare ale economiei si sa simplifice fiscalitatea daca vrea sa obtina o dezvoltarea economica serioasa, relateaza Hotnews.

La conferinta sunt prezenti Guvernatorul BNR si presedintii executivi ai celor mai importante banci din tara
 

Recomandarile facute de Leszek Balcerowicz:

 

 • Investitiile publice sunt importante si nu pot fi inlocuite de cele private. Politicienii , ca sa fie populari, promit multe.
 • Fondurile europene nu pot inlocui reformele. In Polonia cresterea nu a fost adusa de banii europeni ci de reformele pe care le-am facut. 
 • Daca vrei sa analizezi succesul unei economii, uitati-va cu atentie la firmele mici. Uitati-va la sistemul de educatie si daca oferta de munca corspunde cu ceea ce se cere pe piata. 
 • Urmatorul pas e de a identifica barierele care stau in calea reformelor. Dar ma refer aici reforme adevarate nu la mimarea lor. Una din lectii este fiscalitatea, care poate fi un factor esential de crestere.
 • Disciplina fiscala conteaza. Propaganda anti-austeritate e doar propaganda. 

 

CITITI SI: Curtea de Conturi: Guvernul Romaniei s-a IMPRUMUTAT cu 11 miliarde de euro in ultimii doi ani, datoria pe locuitor a crescut cu 600 de euro

 

 • Structura fiscalitatii conteaza. Povara fiscal e rezonabila in Romania. Dar daca vrem sa o scadem trebuie sa luam in calcul nivelul cheltuielilor.
 •  Toate impozitele dauneaza, dar difera nivelul de daunare. Trebuie sa reducem taxele care fac mai mult rau economiei. Taxele pe proprietati imobiliare sunt din cele putin daunatoare, iar impozitele cele mai putin daunatoare sunt cele indirecte (TVA). 
 • Nu e bine sa cresti complexitatea impozitelor. Noi, in Polonia, incercam sa simplificam. 
 • De cate ori avem o companie detinuta de stat inseamna ca avem o institutie politizata. In care cineva da un telefon de la Guvern iar cei de acolo se supun!
 • Sunt diverse sectoare pe care unii le numesc strategice. Ce inseamna populismele astea? Trebuie pri-va-ti-zat
 • Daca Romania vrea sa isi imbunatateasca perspectivele, privatizarea este cheia. Nu poti avea o guvernanta buna intr-o companie de stat pentru ca aceasta se supune comenzilor politice.
 • Scapati de aceste enclave socialiste!
 • Nu trebuie sa ascultam de toti economistii straini care vorbesc despre austeritate. 
 • Vom asista la o incetinire a cresterii in conditiile in care populatia imbatraneste iar cresterea productivitatii isi reduce viteza.

 

Leszek Balcerowicz, fost Guvernator al Bancii Centrale poloneze, este considerat arhitectul reformelor initiate in Polonia dupa caderea comunismului. A fost o figura dominanta in dezvoltarea tarii si in strategia economica a Poloniei in perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorica a Poloniei prin trecerea de la economia centralizata la o economie de piata.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22