Lia Savona, presedinta CSM, se plânge că este supusă unor „acțiuni de discreditare”

Laurentiu Gheorghe | 01.10.2019

Președintele CSM, Lia Savonea, acuză că dezvăluirea anchetei Agenției Naționale de Integritate care o vizează și că a dorit reducerea atribuțiilor ANI reprezintă „acțiuni de discreditare” la adresa sa.

Pe aceeași temă

CSM a transmis, marți, un comunicat de presă, în care Lia Savonea își exprimă nedumerirea cu privire la informația apărută în presă cu privire la controlul averii sale de către ANI.

„Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii retine ca, in cursul zilei de 1 octombrie 2019, au fost lansate in spatiul public, prin intermediul mass-media, afirmatii grave, false si inexacte, privind intocmirea unor propuneri legislative de catre presedintele CSM de modificare a legislatiei privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si informatii din cadrul unei proceduri confidentiale conform dispozitiilor legale in vigoare", precizeaza sursa citata.

In privinta propunerii de modificare a legislatiei privind organizarea si functionarea ANI, Lia Savonea sustine ca, incepand cu data de 9 mai, CSM a initiat o lucrare avand acest obiect, finalizata la data de 3 iulie, in cadrul Comisiei nr.1 - comuna „Legislatie si cooperare interinstitutionala”, dupa o ampla consultare a tuturor instantelor si parchetelor.

„Prin urmare, afirmatia din mass-media potrivit careia propunerile de modificare legislativa au apartinut presedintelui CSM si au urmarit eludarea unei proceduri de evaluare derulata de ANI este complet falsa”, declara Lia Savonea.

Pe de alta parte, sefa CSM afirma ca, la data de 26 august, i-a fost adusa la cunostinta declansarea de catre ANI a procedurilor specifice activitatii de evaluare, ca urmare a unei sesizari transmise de o „persoana fizica”.

Lia Savonea sustine ca ANI a derulat „cu o celeritate neobisnuita” procedura de verificare preliminara.

„Lucrarea apare ca fiind inregistrata la ANI la data de 12 august 2019, asadar mult dupa inchiderea lucrarii vizand propunerile de modificare legislativa, respectiv 3 iulie 2019. Procedura de verificare preliminara, expres prevazuta de lege, a fost derulata de ANI cu o celeritate neobisnuita daca avem in vedere multitudinea activitatilor (inregistrarea si repartizarea lucrarii, procedura de evaluare, intocmirea si comunicarea informarii) derulate in numai 8 zile, intr-o perioada traditional afectata concediilor de odihna”, spunea sefa CSM.

„Fara a interfera in activitatea ce se desfasoara in cadrul acestei proceduri a carei finalizare cat mai grabnica este in interesul presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, elementele factuale mai sus relevate, dublate de transmiterea cu incalcarea legii a informatiei vizand 'cercetarea averii' catre mass-media, justifica suspiciunea existentei unor actiuni de discreditare.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita pe aceasta cale publicarea prezentului comunicat de catre toate publicatiile de presa si persoanele implicate in propagarea stirilor false, inexacte si confidentiale cu privire la aspectele anterior redate, in vederea respectarii adevarului faptic pentru corecta informare a cetatenilor”, incheie presedintele CSM.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI) au precizat, anterior, pentru Mediafax, că instituția verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări depuse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22