Liberalii îi cer premierului Viorica Dăncilă să nu taie bani de la Educație

Dora Vulcan | 05.08.2019

Prim-vicepreședinta PNL îi cere premierului Viorica Dăncilă să nu taie bani de la Educație la rectificarea bugetară și să prezinte un plan de măsuri pentru repararea dezastrului din sistem.

Pe aceeași temă

”Două miliarde de lei mai puțin pentru Educație, deși bugetul aprobat în februarie a fost oricum extrem de firav, reprezintă o măsură criminală a Guvernului, cu doar 5 săptămâni înainte de deschiderea școlilor (…) Tăierea anunțată din buget are loc în condițiile în care, la începutul anului, actualul guvern a alocat doar jumătate din fondurile prevăzute prin în Legea Educației Naționale”, a declarat Raluca Turcan, citată de G4Media.ro.

Guvernul plănuiește să taie, la rectificarea bugetară planificată pentru finalul săptămâni, două miliarde de lei de la Educație, trei miliarde de la Transporturi și 400 de milioane de la Sănătate.

Potrivit Ralucăi Turcan, combinația dintre subfinanțare, incompetența și nepăsarea miniștrilor PSD în fruntea Educației românești a făcut posibil ca România să ocupe unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană la cheltuielile pentru educație în ultimii ani și la creșterea alarmantă a abandonului școlar la care România ocupă, de asemenea, nu nefast loc fruntaș.

Turcan a făcut referire și la scăderea ratei de promovare la examenele de bacalaureat și evaluare națională, în scădere față de anul precedent, corelată cu creșterea numărului de elevi care nu s-au prezentat la cele două tipuri de examen.

De asemenea, amintește prim-viceliderul PNL, rata de promovare la examenele de titularizare a fost sub 50%, ceea ce a făcut ca anul trecut să fie înregistrați în sistem peste 4500 de profesori necalificați.

Tucan a amintit și de supraaglomerarea școlilor, 10% dintre ele fiind în această situație, precum și de lipsa mijloacelor de transport sigure pentru elevii din mediul rural.

”Obligația actualului Guvern este să suplimenteze bugetul Educației, nu să îl amputeze. De asemenea, solicit premierului Viorica Dăncilă să identifice, dacă este posibil acest lucru, o persoană competentă pentru portofoliul Educației. Noul ministru trebuie să aibă o dublă prioritate: pe de o parte, să se asigure că anul școlar va începe în condiții bune pentru toți elevii și, pe de altă parte, să prezinte de urgență măsuri de reorganizare a sistemului, după haosul generat de numeroșii săi predecesori, în nici 3 ani de guvernare”, a conchis prim-vicepreșdinta PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22