Liderii UE susțin o amânare a Brexit-ului. Premierul Boris Johnson se gândește la alegeri anticipate

Laurentiu Gheorghe | 23.10.2019

Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, propunere amânarea termenului pentru retragerea Marii Britanii din UE, pentru a evita un Brexit fără acord.

Pe aceeași temă

Liderii Uniunii Europene ar trebui să aprobe amânarea Brexit-ului după ce premierul Boris Johnson a oprit dezbaterea Acordului încheiat cu UE ca urmare a votului din Parlament, a spus marți seară președintele Consiliului UE Donald Tusk. Pentru depășirea impasului în care se află marea Britanie privind Brexit, s-ar putea recurge la alegeri anticipate, relatează Reuters.

Pe măsură ce termenul limită pentru ieșirea efectivă a marii Britanii din UE, stabilit pe 31 octombrie, Brexit-ul devine tot incert ca urmare a divizării a parlamentarilor care dezbat când, cum și chiar dacă ar trebui să se materializeze rezultatul referendumului ținut acum trei ani.

Totuși ziua de marți a adus și o primă victorie a premierului Jonhnson, Parlamentul adoptând implementarea legii pentru divorțul de UE, deschizând calea pentru o dezbatere deliata a textului.

Dar această victorie a fost umbrită la doar după câteva minute mai târziu, când aceeași parlamentari au respins dezbaterea accelerată în doar trei zile în Camera Comunelor, ceea ce a obligat Guvernul să oprească procesul legislativ.

Pentru că termenul de 31 octombrie nu mai poate fi respectat pentru un Brexit cu Acord, Donald Tusk a solicitat celor 27 de lideri euorpeni să sprijine o amânare a termenului ca să lase timp Parlamentului britanic să aprobe legislația pentru Brexit.

„Pentru a preveni un Brexit fără acord, recomand celor 27 lideri europeni să accepte cererea Marii Britanii pentru o prelungire a termenulu”, a declarat Tusk.

Franța ar fi de acord cu o amânare, dar doar de câteva zile pentru a permite dezbaterile din Camera Comunelor și nu de trei luni așa cum se specifică în cererea britanicilor.

Johnson spera să obțină o aprobare rapidă a acordului în Parlament, astfel ca să respecte termenul limită pentru Brexit. Surse politice citată de Reuters susțin că dacă Bruxelles aprobă amânarea deblocarea Brexitului ar necesita noi alegeri care să limpezească apele la Londra.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22