Ligia Deca: S-a agreat cu sindicatele ca din legile educației să fie scoasă grila de salarizare

L. G. | 31.03.2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat după adoptarea în Guvern a legilor educației să fie scos articolul despre grila de salarizare care ar porni de la salariul mediu pe economie.

Pe aceeași temă

Ministrul Educației a explicat miercuri că s-a agreat cu sindicatele înainte de ședința de guvern ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării.

„Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, a spus ministrul.

Deca a precizat că ”angajamentul politic există în continuare la nivelul coaliţiei ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economic, ca nivel minim pentru a fi stimulaţi şi pentru a avea cei mai buni profesori la clase”. Despre prevederile privind diversitatea şi orientarea sexuală şi introducerea materiei Religie la Bacalaureat, Ligia Deca a spus că poartă discuţii continuu, cu reprezentanţii cultelor şi există un dialog instituţional în acest sens.

Păstrarea salarizării cadrelor didactice în proiectul legii ar fi însemnat o creștere cu circa 60% a salariilor debutanților, iar impactul financial al măsurii era estimat la circa 8 miliarde de lei pe an.

Concret, articolul eliminat este Articolul 129, alineatul 2:

”Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

”Diversitatea, aşa cum este ea definită în lege, se referă la particularităţile copiilor (..) mi se pare normal ca un copil care provine din mediul rural să fie sprijinit la fel ca un copil care vine din mediul urban. Cred că diversitatea este o bogăţie în educaţie şi definiţia din actul normativ subliniază acest lucru. Aşa cum am mai spus, motto-ul UE este Uniţi în diversitate deci nu avem în niciun fel intenţia ca prin pachetul legislativ să ne referim la ceea ce am văzut şi eu în declaraţia cultelor. Nu avem nicăieri în lege sintagma ideologie de gen”, a spus ea. Ligia Deca a precizat că din punctul ei de vedere legile sunt clare şi se pot face îmbunătăţiri în Parlament.

Ministrul Educaţiei a spus că legile educaţiei au primit toate avizele şi au intregat punctele de vedere de la experţii ministerelor. ”Suntem în momentul în care forma lor, agreată în Guvern, merge în dezbatere parlamentară, a fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să purtăm discuţia cu comisiile reunite de educaţie”, a mai arătat Deca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22