Lovitura primită de milioane de viitori pensionari prin atacul dat de guvern la Pilonul II

Dora Vulcan | 12.11.2017

Autoritatile au preferat sa adopte o solutie nefericita in cazul contributiei la Pilonul II, care va afecta standardul de viata la pensie a milioane de romani, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).

Pe aceeași temă

 

 

 "Consiliul Director al AURSF dezaproba modul in care Guvernul a modificat procentul de contributie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scaderea de la 5,1% la 3,75% urmand sa reduca in viitor pensiile administrate privat ale unui numar extrem de mare de participanti.

 

Constatam cu regret ca autoritatile au ignorat interesele participantilor, preferand sa adopte o solutie nefericita, care va afecta standardul de viata la pensie a milioane de romani", se arata in document, citat de ziare.com.

 

AURSF reaminteste, totodata, ca statul roman si-a asumat in trecut obligatia legala de a majora nivelul contributiei pentru Pilonul II pana la 6%, ceea ce insa nu s-a intamplat.

 

"AURSF va intreprinde toate demersurile legale pe care le va considera necesare si oportune pentru a determina autoritatile sa reconsidere aceasta decizie, in sensul majorarii cotei de contributie pana la un nivel care sa asigure cel putin mentinerea contributiilor la nivelul existent pana la momentul adoptarii ordonantei de urgenta.

 

AURSF solicita autoritatilor sa rezolve de urgenta si alte aspecte de maxima importanta ramase nerezolvate, printre care amintim stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate privat, amanata de multi ani, precum si identificarea de masuri pentru incurajarea participantilor noi care intra in sistem sa opteze pentru un fond de pensii administrat privat si nu sa fie repartizati aleatoriu, asa cum se intampla in prezent", mentioneaza sursa citata.

 

 

Actul normativ care prevede diminuarea contributiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% a fost aprobat miercuri in Guvern si publicat vineri in Monitorul Oficial.

 

Fondurile participante la Pilonul II aveau in septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanti si 7 miliarde de lei castig net pentru participanti. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22