Ludovic Orban acuză Guvernul Tudose de «crimă cu premeditare» împotriva economiei

E.b. | 08.08.2017

Ludovic Orban, președintele PNL, acuză Executivul condus de Mihai Tudose de „crimă cu premeditare" împotriva economiei românești pentru creșterea prețului la energie electrică și intenția de a majora accizele la combustibil.

Pe aceeași temă

 

"Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei românești. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă că să facă față la majorările salariale și la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei românești. Am văzut intenția Guvernului de a majora accizele pe combustibil. Readuc aminte ca de la 1 ianuarie s-a renunțat la supraacciza de 7 eurocenți pe combustibil. Practic, astăzi Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua și anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei", a declarat Orban, marți, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

 

El a subliniat că majorarea prețului la combustibil va duce la creșterea prețurilor și tarifelor la toate bunurile și serviciile.

 

"Firmele de transport românești vor fi afectate grav și multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porțile din cauza faptului că nu vor mai putea fi competitive în raport cu firmele din alte țări. Nivelul de încasări la stat va scădea, pentru că foarte multe firme de transport, așa cum au făcut și în perioada în care era în vigoare supraaciza la combustibili, au preferat să alimenteze în alte țări unde prețul combustibilului era mult mai mic", a afirmat liderul PNL.

 

Ludovic Orban a adăugat că majorarea prețului la combustibili afectează negativ competitivitatea tuturor firmelor românești ca urmare a creșterii costurilor care sunt aferente transportului. De asemenea, el a spus că și în agricultură vor crește toate prețurile ca urmare a majorării prețului motorinei prin viitorul act normativ.

 

"Suntem categoric împotriva introducerii acestei creșteri a accizei care nu are niciun fel de fundament economic și care nu va avea niciun efect favorabil asupra veniturilor la bugetul de stat, ci dimpotrivă va avea efecte extrem de grave asupra economiei", a spus el.

 

Liderul PNL a susținut că în cazul energiei electrice se constată o creștere "aberantă" a prețului pe bursa OPCOM, mai ales la tranzacțiile pe ziua următoare.

 

"Pe luna iulie, media a fost de peste 300 de lei pe megawatt/oră. În urmă cu un an, prețul a fost de 160 și ceva de lei. Practic, s-a dublat prețul la energie electrică din niște motive pentru care nu există nicio explicație rațională decât ipoteza pe care am vazut-o vehiculată și care în mare parte se poate susține și anume aceea că producătorii români controlați de Guvern și de stat reduc în mod deliberat oferta de energie electrică pentru a duce la aceste creșteri de prețuri. Aceste creșteri de prețuri nu afectează decât parțial consumatorii casnici, de fapt au afectat consumatorii casnici — a crescut prețul la energie cu 8% în țară și cu 14% în București. Prețul energiei va crește în continuare pentru consumatorii casnici, dar lucrul cel mai grav este că se afectează din nou competitivitatea economiei românești, a firmelor românești ca urmare a creșterii costurilor cu energia electrică", a explicat Orban.

 

În opinia sa, marii consumatori vor fi afectați în momentul în care vor fi nevoiți să-și reînnoiască contractele.

 

"Efectul va fi scăderea gravă a competitivității economiei și firmelor românești. De asemenea, efectul va fi creșterea prețurilor la energie electrică pentru consumatori. Le atrag atenția tuturor românilor că partidul de guvernământ dă cu o mână și ia cu două", a transmis președintele PNL. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22