Ludovic Orban: Deputatul Dragnea și senatorul Tăriceanu au comis o uzurpare de calitate

Dora Vulcan | 29.11.2017

Ludovic Orban avertizează că poziția lliderilor celor două Camere ale Parlamentului față de comunicatul Departamentului de Stat al SUA poate fi apreciată ca una "personală" și "ca o uzurpare de calitate". Parlamentarii liberali se delimitează ''categoric'' de gestul demersul celor doi, spune Orban.

Pe aceeași temă

 

 

 "Poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu sunt pozițiile lor personale, deci nu au calitatea să angajeze Parlamentul. Ceea ce au făcut reprezintă o uzurpare de calitate, un abuz, iar parlamentarii PNL s-au delimitat și se vor delimita categoric de poziția exprimată de deputatul Dragnea și de senatorul Tăriceanu, care riscă să creeze o dispută de care România nu are nevoie cu SUA, cu administrația americană, și care riscă să afecteze parteneriatul strategic dintre SUA și România", a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

 

El a arătat că poziția Departamentului de Stat reflectă și punctul de vedere exprimat public de PNL încă de la apariția Ordonanței 13 și apoi, în august, a propunerilor ministrului Justiției, Tudorel Toader.

 

"Suntem îngrijorați și vom încerca să ne mobilizăm pentru a respinge aceste modificări la legile justiției, în special punctele care riscă să afecteze independența puterii judecătorești, funcționarea autonomă a sistemului de justiție și care riscă să pună stavilă luptei anticorupție, cum ar fi înființarea Direcției Speciale pentru Investigarea Procurorilor și Judecătorilor, cum ar fi prevederea care lasă în aer Inspecția Judiciară, urmând să fie dată o lege specială care nu se știe dacă se va mai da — practic, desființează Inspecția Judiciară așa cum este astăzi în subordinea CSM", a spus președintele PNL.

 

Ludovic Orban a mai arătat că modificările la legile justiției încalcă autonomia procurorului de caz, apreciind, totodată, că răspunderea magistraților trebuie să fie stabilită printr-o lege specială.

 

"Nu susținem cozile de șopârlă băgate în lege, în baza ideii de răspundere a magistraților, care sunt extrem de periculoase. Aici, noi susținem adoptarea unei legi speciale privind răspunderea magistraților, care să fie făcută, în mod evident, cu o dezbatere publică largă, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților și cu participarea amplă a societății civile", a spus Orban.

 

Președintele PNL a fost prezent miercuri la Deva pentru a participa la învestirea oficială a noului primar al municipiului, Florin Oancea, acesta fiind și președinte al organizației locale a PNL.

 

Dragnea și Tăriceanu, răspuns dur: Declarația SUA nu pare rezultatul unei analize echilibrate

 

 Dragnea si Tariceanu au reactionat intr-un comunicat comun fata de comunicatul Departamentului de Stat al SUA, care indemna Parlamentul sa renunte la modificarea legilor justitiei, care "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara". 

 

Dragnea si Tariceanu incep prin a spune ca au luat act cu ”neplacuta surprindere” de pozitia Departamentului de Stat, care nu ” pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc”.

 

Cei doi sefi ai parlamentului fac un rechizitoriu bazindu-se exact pe informatiile si speculatiile vehiculate in spatiul public ale unor presupuse incalcari ale drepturilor omului, in special la televiziunile aflate in siajul Coalitiei PSD-ALDE..Ei spun ca astfel de lucruri ar fi de neimaginat in Statele Unite, acesta fiind motivul pentru care se ”reformeaza” legile justitiei.

 

  • un procuror și-ar permite să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa,
  • protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați,
  • reprezentanții serviciilor secrete să își extindă câmpul tactic până în sala de judecată și să ofere opinii juridice magistraților,
  • un funcționar public de rang înalt să refuze a se prezenta în fața unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curții Constituționale,
  • un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în fața legii.

 

 Comunicatul este prezentat ca emis de "presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei", dar in corpul comunicatului este folosita permanent formula "Parlamentul Romaniei".

 

Dragnea si Tariceanu arata in comunicatul comun ca "dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune".

 

Cei doi demnitari romani sustin ca motivul modificarii legilor justitiei sunt aceste abuzuri.

 

"Toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru inițierea dezbaterilor privind reforma justiției. Fiecare amendament adoptat în cadrul Comisiei speciale are scopul de a îndrepta abuzurile și vulnerabilitățile, precis documentate, din sistemul actual de justiție", mai arata Dragnea si Tariceanu.

 

 

 

 

Comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu în numele Parlamentului României

 

 

Comunicatul integral de presa al președinților celor două Camere ale Parlamentului României

 

Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției.

 

Dorim să subliniem că, în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

 

Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmărește să consolideze independența sistemului judiciar și eliminarea influențelor politice în funcționarea justiției.

 

Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiției, pentru că este același Parlament care:

•    a adoptat Declarația privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA;

•    a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare;

•    a decis participarea forțelor armate ale României în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, precum și în cadrul cooperării în coaliția anti-ISIS/DAESH, alături de SUA și alți aliați;

•    a adoptat legile privind achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Patriot

 

Exprimăm speranța că declarația Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credință, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc.

 

Natura și forma Declarației Departamentului de Stat al SUA sunt de neînțeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor și libertăților cetățenești la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror și-ar permite să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democrație consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați. E probabil de neconceput în sistemul de justiție american ca reprezentanții serviciilor secrete să își extindă câmpul tactic până în sala de judecată și să ofere opinii juridice magistraților, după care să urmărească dacă aceștia iau decizii în acord cu soluțiile sugerate. Este, de asemenea, de neimaginat în SUA ca un funcționar public de rang înalt să refuze a se prezenta în fața unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curții Constituționale. Nu în ultimul rând, este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în fața legii.

 

Toate aceste numeroase abuzuri care au avut loc în România reprezintă motivul principal pentru inițierea dezbaterilor privind reforma justiției. Fiecare amendament adoptat în cadrul Comisiei speciale are scopul de a îndrepta abuzurile și vulnerabilitățile, precis documentate, din sistemul actual de justiție.

 

Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziție Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă.

 

 

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

 

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

 

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

 

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22