Ludovic Orban: PNL va vota la vedere si in favoarea unei eventuale arestari a lui Oltean

Iulian Popescu | 26.11.2015

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, că liberalii vor vota la vedere și în favoarea unei eventuale cereri a DNA de ridicare a imunității lui Ioan Oltean în vederea arestării preventive în cultimul dosar cu despăgubiri ANRP.

Pe aceeași temă

 

"Dacă se va formula către Parlament o cerere pentru începerea urmăririi penale, reţinerea, arestul preventiv (în cazul deputatului Ioan Oltean.n.r. ), vom vota la vedere, aşa cum am votat în toate cazurile, în favoarea cererii formulate de Justiţie", a declarat deputatul PNL Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

 

Statutul PNL prevede că în situaţia în care împotriva unui membru PNL se dispune o măsură preventivă, precum reţinerea, arestul la domiciliu sau arest preventiv, persoana respectivă este suspendată de drept din calitatea de membru al PNL.

 

Criteriile de integritate care au fost anunţare de conducerea PNL, a explicat Ludovic Orban, sunt pregătite de o comisie specială și sunt suplimentare faţă de statut, Ele vor trebui să fie îndeplinite de toţi candidaţii susţinuţi de PNL în alegerile de anul viitor, potrivit mandatului primit de comisie.

 

***

 

DNA a inceput joi urmarirea penala a deputatilor PNL Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, si Florin Teodorescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, acuzat de abuz in serviciu.

 

Procurorii anticoruptie spun ca Oltean Ioan ar fi primit o spaga de 600.000 euro in incinta unei biserici, pentru a-si exercita influenta asupra presedintei ANRP in scopul aprobarii unei despagubiri de aproximativ 25 milioane euro pentru o persoana. Aceasta despagubire reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011. Ioan Oltean nu poate fi retinut fara avizul Parlamentului.

 

La iesirea de la DNA, deputatul PNL nu a facut declaratii.

 

 

  • Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, (trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza), pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.

In ordonanta de efectuarea urmaririi penale se arata ca exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Catalin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.


Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.


De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.

Suspectilor TEODORESCU CATALIN FLORIN si OLTEAN IOAN li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

CITEȘTE ȘI: Ioan Oltean, urmărit penal într-un dosar ANRP. Acuza: mita de 600.000 euro intr-o biserica

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22