M10: “Alegerea primarilor, subiect de târguială ca la piață. Sunt necesare două tururi”

Tudor Despina | 25.01.2016

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin favorizează partidele mari, susține M10. Partidul acuză un blat între Iohannis, Cioloș și Liviu Dragnea, în acest sens.

Pe aceeași temă

 

M10 a reacționat la începutul acestei săptămâni la discuțiile duse în spațiul public pe marginea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dacă nu se revine la două tururi, susține formațiunea, situația creată arată un “blat” între președintele Iohannis, premierul Cioloș și liderul PSD, Liviu Dragnea.

 

România asistă siderată la o târguială ca la piață între un Președinte care uită că este președintele tuturor, nu al unui partid, un premier care a arătat deja că se răzgândește peste noapte și un Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, care se dorește arbitrul alegerilor din România”, transmite M1O într-un comunicat.

 

„Domnul Iohannis ne spune că alegerea primarilor în două tururi „i se pare o idee bună”, ca și cum rolul lui e de a evalua ideile celor care l-au votat“, spune și Monica Macovei. „Alegerile în două tururi pentru primari sunt corecte, necesare și posibile și trebuie revenit la acest sistem imediat, fără târguieli politice”, adaugă europarlamentarul.

 

Schimbare de direcție?

 

Președintele Iohannis a declarat duminică că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este foarte bună, dar acest lucru poate fi făcut de partide și de Guvern, cărora le-a urat să găsească cea mai bună soluție. Cioloș a anunțat că se va întâlni cu partidele. Nu exclude asumarea răspunderii.

 

"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție", a declarat Iohannis, întrebat de jurnaliști, la Iași, ce părere are despre acest lucru.

 

Premierul Dacian Cioloş a anunțat și el, tot la Iași, că vrea să discute cu partidele parlamentare pe marginea alegerilor în două tururi. Întrebat de jurnaliști dacă este posibilă varianta asumării răspunderii pe această reglementare, șeful Guvernului a declarat că nu o exclude.

 

Prim-ministrul a insistat, însă, că va discuta „cu partidele, întâi”. "Studiem toate posibilitățile", a adăugat Dacian Cioloș. Potrivit unor surse, UNPR ar susține această variantă. În schimb, social-democrații afirmă în continuare că nu o agreează și că orice modificare făcută anul acesta ar fi neconstituțională. În cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că partidul său nu susține această variantă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22