Macovei, reactie la declaratiile lui Juncker: 50 de ani de comunism nu pot fi anulati

Paul Cristescu | 15.10.2015

Europarlamentarul Monica Macovei a transmis astăzi un protest preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, faţă de declaraţiile recente ale acestuia privind relaţia UE cu Rusia. Macovei i-a spus lui Juncker ca Romania nu va accepta o reintrare sub influenta Rusiei.

Pe aceeași temă

 

Europarlamentarul a mai precizat ca 50 de ani de comunism si de dictatura nu pot fi anulati printr-o simpla redesenarea a hartii Europei.

 

Cititi Protestul semnat de europarlamentarul Monica Macovei:

 

1. "Protest

 

Domnule Jean-Claude Juncker,

 

Credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură cu o cariocă prin care să redesenaţi Europa? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat şi nu vom mai permite ca istoria să se repete.

 

Protestez faţă de declaraţia inacceptabilă privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care aţi făcut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez în calitate de deputat din România în Parlamentul European şi reprezentant al electoratului român.

 

Aţi menţionat în discursul dumneavoastră fisurile existente în solidaritatea europeană şi faptul că nu suntem suficient de mândri de Europa. Or dumneavoastră aţi făcut exact invers şi aţi adâncit aceste fisuri prin declaraţii care angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omuluiRusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea valorilor care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene.

 

Nu am văzut nicio  reacţie fermă atunci când Vladimir Putin a afirmat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la Bucureşti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

 

Dacă sunteţi, aşa cum afirmaţi, un "copil al Războiului Rece", atunci ar trebui să ştiţi la fel de bine ca noi, domnule Juncker, că cetăţenii României au trăit sub dictatură zeci de ani şi că graniţele Europei, de care acum nu sunteţi destul de  mândru, au fost desenate cu o cariocă ce a ucis vieţi şi a mutilat destine, lăsând urme groase în conştiinţa naţională. Vă reamintim că acea cariocă a plasat România 90% sub influenţă rusă.

 

CITESTE SI: VIDEO Monica Macovei, despre resetarea cu Rusia propusa de Juncker: Inacceptabila! E ultimul lucru pe care ni-l dorim in Romania

 

Vă întreb din nou: credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură? Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu cei responsabili pentru această parte neagră a istoriei României şi a celorlalte state europene, aflate până nu demult sub influenţa Rusiei? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat. Suzeranitatea este ceva ce Rusia a pierdut în mod iremediabil şi nu vom mai permite în niciun context şi la niciun nivel de negociere ca istoria să se repete.

 

Se discută despre soarta Europei şi a României, în spatele uşilor închise, cel puţin de când au început atacurile Rusiei în Ucraina şi în Crimeea. Nu accept niciun compromis care să scoată România la mezat. Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem niciodată, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie şi să se simtă în mod egal ocrotit şi respectat.

 

Aveţi dreptate, nu este "sexy" să încerci să construieşti o "relaţie mai bună" cu Rusia. E ca şi cum ai încerca să faci din Siberia deportaţilor o destinaţie turistică şi să foloseşti cuvântul "sexy" în reclama de prezentare. Cetăţenii români care au supravieţuit lagărelor de muncă, închisorilor comuniste şi opresiunii pot depune mărturie. Şi urmaşii celor care au murit.

 

Monica Macovei,                                       15 octombrie 2015

Deputat în Parlamentul European"

 

 

2. Întrebare adresată, în scris, preşedintelui Comisiei Europene:

 

"Domnule preşedinte Juncker, aţi afirmat în discursul dumneavoastră, la Passau, pe 8 octombrie 2015, că Uniunea Europeană trebuie să aibă 'a more appropriate relationship with Russia'. Nu ştim ce înseamnă acest lucru şi nu accept niciun fel de compromis care să scoată România la mezat. Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie  în mod egal ocrotit şi respectat.

 

1.Vă rog să explicaţi sintagma ‘more appropriate relationship’. Trebuie să facem eforturi pentru o relaţie ‘mai bună’ sau ‘adecvată’cu Rusia? ‘Mai bună’ şi ‘adecvată’ nu înseamnă acelaşi lucru. Adecvat este să privim lucrurile aşa cum sunt: Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea drepturilor omului.

 

2.Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu Rusia care încalcă flagrant şi veritabil valorile care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene?"

 

Juncker: UE trebuie sa-si restabileasca relatiile practice cu Rusia

 

Jean-Claude Juncker a declarat in cadrul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, ca e necesar ca Uniunea Europeana sa-si restabileasca “relatiile practice” cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa “dicteze” in aceasta politica.

 

Seful CE a criticat de asemenea o declaratie prin care presedintele american Obama se referee la Rusia ca la o “putere regionala”, potrivit BBC News. “Rusia trebuie tratata decent”, a spus Juncker. “Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu e placut dar asta e situatia, nu putem continua asa la nesfarsit”, a continuat seful Executivului comunitar, cu trimitere la degradarea relatiilor UE-Rusia dupa criza din Ucraina.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22