MAE infirmă că doi români ar fi fost reținuți pentru implicare în atentatul de la Londra

Dora Vulcan | 05.06.2017

Ministerul român al Afacerilor Externe anunță că nu se confirmă informatia potrivit căreia doi cetateni romani ar fi fost retinuti in legatura cu atentatul de la Londra, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Referitor la articolele de presă conform cărora doi cetăţeni români ar fi fost reţinuţi în urma raidurilor efectuate după incidentul de tip terorist de la Londra din noaptea de 3 spre 4 iunie, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Conform datelor oficiale obţinute până la acest moment, informaţia conform căreia doi cetăţeni români ar fi fost reţinuţi în legătură cu incidentul de tip terorist de la Londra din 3 iunie, nu se confirmă. De asemenea, precizăm că Poliţia Metropolitană nu deţine date care să confirme acest articol de presă.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice române de la Londra recomandă cetățenilor români care au informaţii în legătură cu acest incident să pună la dispoziție autorităților britanice toate datele și informațiile pe care le dețin”, anunță MAE într-o precizare de presă.

 

 

 

 

Background

 

  • Percheziție în locuința unor români, după atacul de la Londra. Ei ar fi fost reținuți  

 

 

Poliţia britanică a efectuat, în cadrul anchetei privind atacurile teroriste, percheziţii în apartamentul în care locuiau doi cetăţeni români şi un somalez, conform unui martor citat de The Guardian.

 

 

 

Cotidianul The Telegraph susţine că românii ar fi fost reţinuţi.

 

Ambasada României verifică dacă printre persoanele reţinute în urma atentatelor de la Londra se numără cetăţeni români, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

 

Ministerul român al Afacerilor Externe nu poate nici confirma, nici infirma informaţiile

 

Dan Mihalache a declarat la Antena3 ca a cerut verificarea informatiilor potrivit carora au fost retinuti si doi romani in urma perchezitiilor.

 

"Aceasta informatie o am si eu de aproximativ o ora, am cert atasatului nostru de la Ministerul de Interne, domnul chestor Dascalu sa o verifice.

 

In momentul de fata nu am o confirmare, cand voi avea o informatie sau o dezmintire voi informa opinia publica", a spus ambasadorul, aseara.

 

El spunea ca infirmarea sau confirmarea informatiilor ar putea dura cateva ore pentru ca autoritatile britanice sunt destul de retinute in a da asemenea informatii.

 

Întrebat dacă există doi români reținuți în urma atentatului de la Londra, ambasadorul Dan Mihalache a precizat, conform Agerpres: "Nu pot să confirm acest lucru. O să verificăm. Discutăm cu ministerul lor de Interne. Nu știu."

 

Un angajat al unui fast-food din Barking Road, martor al perchezitiilor efectuate de politistii britanici, a povestit pentru The Guardian ca in unul dintre apartamentele vizate de anchetatori ar locui si doi romani.

 

 
Poliția a efectuat 12 arestări duminică, în cursul unui raid efectuat în estul Londrei, în legătură cu atentatul comis sâmbătă noaptea în centrul capitalei londoneze, soldat cu șapte morți și 48 de răniți, potrivit Reuters.

 

 

Au fost percheziționate patru adrese din estul Londrei, dar la două dintre acestea nimeni nu a fost arestat. În total, 12 persoane au fost arestate la celelalte două adrese, informează cotidianul britanic The Guardian.

 

Dintre cei 12 arestați, șapte sunt femei, cu vârste între 19 și 60 de ani.

 

De asemenea, au fost reținuți cinci bărbați, cu vârste între 28 și 55 de ani, dar unul — bărbatul de 55 de ani — a fost eliberat fără să fie pus sub acuzare.

 

Restul de 11 persoane au rămas în arest.

 

Toate sunt suspectate de infracțiuni în temeiul Terrorism Act, ceea ce înseamnă că pot fi reținute până la două săptămâni, înainte de a se lua o decizie privind punerea lor sub acuzare sau eliberarea lor. 

 

 

 

Sâmbătă seara, trei atacatori la bordul unei camionete au intrat în plin într-o mulțime de pietoni în zona Podului Londrei, după care au ieșit din vehicul și au atacat trecătorii cu cuțite, făcând, după ultimul bilanţ, 7 morți și 48 de răniţi, dintre care 21 în stare foarte critică. Teroriștii au fost uciși de poliție.

 

Acesta este al treilea atac care a lovit Marea Britanie în mai puțin de trei luni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22