Mai aproape de Schengen. România și Bulgaria pot accesa baza de date privind vizele

Laurentiu Gheorghe | 18.06.2021

România și Bulgaria primesc acces la Sistemul de informații privind vizele (doar citire) a anunțat Comisia Europeană. Accesul deplin se va acorda după integarea în Spațiul Schengen.

Pe aceeași temă

Începând din luna iulie a acestui an, România și Bulgaria vor avea acces la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire, conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană, după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul deplin va deveni posibil odată ce cele două țări vor fi pe deplin integrate în spațiul Schengen.

Sistemul de informaţii privind vizele reprezintă baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume.

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem, însă nu vor putea să introducă informaţii noi, explică Executivul UE într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că România și Bulgaria vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.

Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce România şi Bulgaria vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.

Comisia şi-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22