Maior: Va veni o vreme când voi putea vorbi mai mult. Nu cred că le va face plăcere unora

Dora Vulcan | 02.09.2018

„Nu am nicio intenţie politică, nu fac acţiuni subterane, supraterane”. Aceste este mesajul ambasadorului României în SUA, a cărui revocare a fost cerută, sâmbătă, de președintele PSD, Liviu Dragnea. George Maior a acordat un interviu Digi pentru emisiunea „Pașaport diplomatic”, cu câteva zile înainte de solicitarea liderului social-democrat.

Pe aceeași temă

 

 

Ambasadorul Romaniei la Washington, George Maior, spune ca exista o campanie de stiri false impotriva sa si afirmatii conform carora ar coordona anumite miscari politice si pe care le respinge, insa, categoric. El a spus ca nu a reactionat pana acum la toate aceste acuzatii, pentru ca nu avea de ce sa faca asta, in calitatea sa de ambasador, insa la un moment dat va raspunde la ele, chiar daca unora nu le va face placere acest lucru, scrie Ziare.com.

 

Intrebat, intr-un interviu acordat Digi24, de ce numele sau este atat de des amintit in declaratiile din spatiul public, George Maior a spus ca poate este considerat "interesant" pentru ca exista o anumita perceptie ca ar putea coordona de la Washington anumite miscari politice. Maior a spus ca in ultima vreme exista o campanie de stiri false impotriva sa.

 

 Balazs Barabas: Numele dvs. este pomenit des în ultima vreme în scandalurile de politică internă. De ce credeţi că sunteţi atât de des menţionat?

 

George Maior: Nu ştiu, poate că sunt un tip mai interesant. Poate că există o anumită percepţie că aş putea, ba să coordonez, de la Washington, mişcări, aşa cum s-a afirmat, de altfel, noi mişcări politice, ba să influenţez anumite tendinţe politice, sunt lucruri false. De fapt e o campanie recurentă de ştiri false în ceea ce mă priveşte, de analize fragmentate care vor să proiecteze o anumită imagine. Vreau să resping aceste lucruri. Eu n-am reacţionat pentru că din această calitate de ambasador nu mă preocupă ceea ce se bârfeşte sau de discută în câmp direct, public, în sens intern. Chiar mă preocupă relaţia aceasta cu SUA şi cred că am construit şi am făcut foarte multe cu resurse foarte puţine, trebuie să subliniez acest lucru, primite de acasă, pentru consolidarea parteneriatului şi evoluţia sa calitativă. Va veni o vreme, şi nu cred că o să le facă plăcere unora, când voi putea să şi vorbesc mai mult, dintr-o calitate, hai să spun, privată. Dar să se liniştească, să se calmeze, nu am nicio intenţie politică, nu fac acţiuni subterane, supraterane, subtext, de tip politic, de tip media etc, cum s-a tot vehiculat. Chiar îmi văd de treabă cât pot de bine şi cu profesionalism, zic eu, acolo.

 

Balazs Barabas: Despre ce subiecte veţi putea discuta, când veţi putea?

 

George Maior: Despre orice. Să răspund şi eu acestor lucruri...

 

Balazs Barabas: Politică actuală, politică mai îndepărtată?

 

George Maior: Nu, politica actuală mă interesează dintr-un singur punct de vedere, să fie suficient de predictibilă, şi este, pentru un punct de vedere extern, în ceea ce priveşte priorităţile strategice legate de România transatlantică, România europeană, relaţia fundamentală din punct de vedere al politicii externe cu SUA, acest parteneriat. Acest lucru funcţionează, restul, bătăliile noastre interne le privim şi noi ca orice spectator privat.

 

 

Context

 

Dragnea: PSD i-a cerut lui Meleșcanu să-l recheme din SUA pe ambasadorul George Maior

 

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă, după ședința Comitetului Executiv al partidului, că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe Teodor Meleșcanu să demareze procedura de rechemare de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.  

 

 

 ”Îmi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei premier (n.r.: în ședința PSD), ca Teodor Meleșcanu să pornească procedura de rechemare în țară a ui George Maior. Știți procedura: Ministerul de Externe- premier-președinte", a declarat Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

 

George Maior, actual ambasador al României în SUA și fost director SRI, a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al președintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

 

"Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar", a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA.

 

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al New York a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22