Managerul Spitalului Sf. Maria: Ministerul este obligat sa plateasca transplanturile pulmonare

Vlad Toma | 18.11.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, a declarat ieri ca Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti ar fi fost acreditat pentru transplanturi pulmonare in urma unor presiuni politice si ca spitalul nu are in componenta un department de pneumologie asa cum ar trebui.

Pe aceeași temă

 

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, l-a contrazis pe ministrul Sanatatii sustinand ca ministerul e obligat sa plateasca pentru realizarea transplanturilor pulmonare in acest spital deoarece acreditarea a fost primita in martie 2016 din partea Agenţia Naţională de Transplant (ANT), anunta News.ro

 

Medicul a declarat de asemenea ca nu a lipsit nimic de la acreditarea acestui centru de transplant si ca ministrul s-ar face vinovat de moartea unui pacient aflat pe lista de aşteptare a clinicii pentru ca s-a opus aprobari unor decontari pentru efectuarea acestor interventii.

 

"Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de Agenţia Naţională de Transplant. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, a spus Narcis Copcă, conform sursei citate.

 

Copcă a mai spus ca medicul care va efectua operatiile este dr. Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care ar fi efectuat pana in prezent 300 de astfel de intervenţii.

 

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca exista suspiciuni in privinta faptul ca Spitalul Sf. Maria ar fi fost acreditat pentru transplanturile pulmonare in urma unor presiuni politice: „In momentul de faţă, Corpul de Control a finalizat controlul la Agenţia Naţională de Transplant şi elaborează raportul care va fi gata în 7 zile. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, a declarat Vlad Voiculescu, conform Digi 24.

 

Ministrul a afirmat ca, dincolo de aspecte strict medicale, au existat probleme si in privinta costurilor estimate pentru un transplant pulmonar, cerandu-se initial 120 000 de euro pentru o astfel de operatie, cam cat ar costa o astfel de operatie si in Viena, cu tot cu pretul biletului de avion. Conform ministrului, atunci cand li s-a cerut sa justice pretul, reprezentantii spitalului au scazut suma la 80 000 de euro, fara sa explice totusi cum au ajuns la acest pret.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22