Mandatul lui Francisc Tobă, acuzat că tortura răniți la Revoluție, invalidat de copreședintele AUR

Redactia | 19.12.2020

Copreședintele AUR a decis să nu valideze mandatul lui Francisc Tobă în parlament după ce au apărut informații că acesta a participat la reprimarea Revoluției și este acuzat de tentativă de omor.

Pe aceeași temă

„Suntem în zilele Revoluţiei, pe care noi le comemorăm, avem campanii speciale în acest sens, campania Eroii nu mor niciodată, organizată în fiecare an, şi de aceea am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă şi de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecţi, să fim cinstiţi şi să nu facem greşeli”, a transmis sâmbătă Simion, într-un material video postat Facebook.

El a adăugat că AUR are suspiciuni în ceea ce-l priveşte pe Francisc Tobă, menţionând că nu vrea să planeze dubii asupra oamenilor din partid care au intrat în Parlament.

„Din toate listele de candidaţi pe care le-am avut ne-au fost aduse unele cazuri în atenţie, unul în mod repetat. Am analizat caz cu caz, mai ales că în timpul campaniei electorale, când nu aveai timp să analizezi şi nu aveai timp de nimic, noi, AUR, am fost împroşcaţi cu noroi şi (…) cu minciuni. Am luat şi am documentat fiecare caz, din respect pentru voi şi cu credinţa că nu trebuie să înşelăm încrederea voastră. După cum ştiam, după cum v-am şi zis, marea majoritate a cazurilor nu s-au verificat (…), ducem în Parlament oameni de care să fiţi mândri. Avem însă cazul Francisc Tobă în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedemn de ceea ce AUR a vorbit oamenilor”, a susţinut George Simion.

Societatea Timișoara i-a cerut lui Simion să nu valideze mandatul lui Tobă în parlament.

Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.

Asociația civică a cerut același lucru și pentru Nicolae Roman, un alt candidat AUR, pentru care nu s-a luat nicio decizie.

Roman este acuzat că a participat la înăbușirea Revoluției din Timișoara. Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția Română din 1989 Timișoara menționează numele generalului Nicolae Roman în rândul ofițerilor care au participat la reprimarea Revoluției de la Timișoara din decembrie 1989.

Francisc Tobă a fost deputat PDSR (actualul PSD) de Sibiu în legislatura 1992-1996.

El a fost vicepreşedinte al FSN Sibiu, deputat FDSN (septembrie 1992), preşedintele Organizaţiei FDSN din Sibiu şi membru al Grupului parlamentar al PDSR.

Tobă a fost şi consilier al lui Adrian Năstase.

Anul trecut făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia.

Pensia specială a lui Tobă: 47.832 lei, în anul 2019.

foto: colaj Spune NU corupților

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22