Mansarda sediului administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului a ars sâmbătă seară

L. G. | 16.10.2022

Un incendiu devastator a izbucnit în seara zilei de 15 octombrie 2022 la mansarda Palatului Arhiepiscopiei Tomisului din municipiul Constanţa. În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de 800 mp.

Pe aceeași temă

Pompierii din Constanța, Tulcea și Ialomița s-au luptat ore întregi cu flăcările de la Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Au fost câte două echipaje din fiecare județ.

În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1.27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative. Din fericire, nu a fost nicio victimă. La momentul izbucnirii incendiului, au reuşit să se autoevacueze toţi cei 15 călugări aflaţi în chilii.

Un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă a fost deschis în cazul incendiului produs în noaptea de sâmbătă spre duminică la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului, clădire de patrimoniu al cărei acoperiş a fost distrus pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi, fără a se înregistra victime.

„În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. Cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a informat, duminică, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

Poliţiştii au fost sesizaţi aproape de ora 22,00 despre un incendiu la clădirea Arhiepiscopiei Tomisului.

„În cursul serii trecute, în jurul orei 21,50, poliţiştii constănţeni au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, la clădirea Arhiepiscopiei Constanţa, are loc un incendiu. La faţa locului, s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa, precum şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Constanţa, pentru asigurarea unui perimetru de siguranţă în vederea unei intervenţii eficiente şi rapide a pompierilor, dar şi pentru restricţionarea traficului rutier, acolo unde situaţia a impus-o", a transmis IPJ.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, Răzvan Parconie, incendiul a fost localizat la scurt timp după miezul nopţii şi lichidat la ora 1,27, fiind distrus acoperişul clădirii Arhiepiscopiei Tomisului pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi, fără a se înregistra victime.

La locul producerii incendiului au fost mobilizate peste 20 de echipaje de intervenţie, inclusiv patru autospeciale de pompieri din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat că în mansarda cuprinsă de flăcări existau bunuri ale mai multor preoţi şi călugări.

ÎPS Teodosie: Dumnezeu ne-a dat un semn

​În timp ce mansarda sediului administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului ardea sâmbătă seară, IPS Teodosie a ținut slujba Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel. El a explicat de ce nu a întrerupt slujba și a făcut apel la credincioși să doneze haine pentru „părinții viețuitori acolo, care au rămas cu ce este pe ei”. Cauza probabilă a incendiului ar fi o lumânare lăsată nesupravegheată, potrivit pompierilor.

„Eu eram în rugăciune când focul s-a aprins și n-am ieșit de acolo, pentru că nu se iese de la rugăciune. Am făcut și acastistele si moliftele si Dumnezeu ne-a ajutat să nu fie nimeni vătămat.(...) Dumnezeu ne-a dat un semn, ne-a certat, dar morții nu ne-a dat. (...) Suntem toți sănătoși, nu a murit nimeni, nu știm de unde. Se întrebau unii pe alții de unde este. Iată s-a stins. Demisolul, parterul, unde avem cele mai multe ale noastre, unde avem arhivele sunt intacte, ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute. Facem demersurile la toate autoritățile care trebuie să ne ajute, este asigurată clădirea pentru orice interperie. Sunt păgubiți părinții viețuitori acolo. Au rămas cu ce este pe ei”, a spus IPS Teodosie, duminică.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fclaboomedia%2Fposts%2Fpfbid0s9ButfpqXjComqqrh3v7eNe8Btvrp4eFTZ8xtKxw16kqWa4MZp2dYQ2sSzcXhBQMl&show_text=true&width=500" width="500" height="707" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22