Marș împotriva violenței asupra femeilor. S-a strigat: Indiferența hrănește violența VIDEO

E.b. | 15.10.2016

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic; Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, și Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, au participat, sâmbătă, alături de peste 200 de persoane, la o acțiune de protest împotriva violenței asupra femeilor.

Pe aceeași temă


Marșul, organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, s-a desfășurat pe traseul Piața Universității — Piața Victoriei din Bucureşti. Participanții la protest au purtat pancarte cu mesaje precum: "Vrem politici potrivite, nu în pumni să fim strivite", "Cine nu reacționează este complice cu agresorul" sau "Indiferența hrănește violența". Au fost scandate și mesaje precum "Cea mai mică lovitură nu e dragoste, e ură", "Nu mă simt flatată să fiu agresată", conform Agerpres.

 

Dragoș Pîslaru a subliniat că modele în baza cărora societatea "tolerează un pic de violență ici-colo sunt complet caduce", iar comunitatea ar trebui să reacționeze întotdeauna în astfel de situații, oferind sprijin victimelor. El a amintit că există deja acordul Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce privește elaborarea unui act normativ privind ordinul de interdicție, dar este important ca o astfel de măsură să fie completată de servicii de asistență socială, necesare după ce victima a fost separată de agresor.

 

 

 

 

"În parteneriat cu societatea civilă, lucrăm la ordinul de interdicție care să poată să determine o viteză imediată de reacție în condițiile în care se constată violența domestică și lucrăm în același timp la centrele de urgență pentru victime și agresori. Pe de altă parte, lucrăm la un întreg cadru de legislație care să crească pedepsele în cazul violenței domestice. (...) (În ce privește ordinul de interdicție — n.r.) avem un draft, este negociat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Justiției și cred că ne apropiem de o propunere de act normativ, care să poată să includă acest tip de ordin de interdicție în practică", a adăugat el.

 

Potrivit lui Pîslaru, Ministerul Muncii lucrează în colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne și la un proiect pentru realizarea unui centru integrat pentru victimele abuzurilor sexuale.

 

Ministrul Violeta Alexandru a subliniat că administrația face pași pentru a acorda din ce în ce mai mult respect opiniilor cetățenilor, iar în acest context oamenii trebuie să învețe să își apere drepturile.

 

"Eu nu dau lecții, eu prin prezența mea încerc să spun că sunt un om obișnuit, ca și toți cei care sunt în această piață. Mesajul meu — așa cum îl dau și fetiței mele — este acela de a avea curaj să spună ceea ce o deranjează, ceea ce simte că nu este în sensul pe care și-l dorește. Așa le-aș spune tuturor: să își cunoască drepturile și să aibă puțin curaj", a declarat ea.

 

Președintele Asociației Transcena, Mihaela Săsărman, a atras atenția asupra faptului că este al doilea an în care se organizează un astfel de marș, în condițiile în care 27% din omorurile comise în 2015 au fost în familie. Ea a subliniat că cea mai importantă solicitare a ONG-urilor participante la protest este introducerea ordinului de restricție față de persoana violentă, imediat după constatarea agresiunii de către Poliție.

 

"Dorim ca soluțiile pentru victime și siguranța victimelor să se producă mai repede, pentru că fiecare zi de întârziere înseamnă un pericol pentru viața cuiva. Astăzi, dacă noi suntem aici, înseamnă că suntem mai multe persoane cărora le pasă și care vor neapărat să facă o schimbare", a punctat ea. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22