Marius Vulpe, directorul penitenciarului Iasi, interimar la conducerea ANP

Dora Vulcan | 15.07.2016

Marius Vulpe, directorul penitenciarului de maxima siguranta de la Iasi, unde au inceput in urma cu cateva zile revoltele detinutilor, extinse la 16 penitenciare, a fost numit interimar la conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor dupa ce Claudiu Bejan si-a anuntat iesirea la pensie de la 1 august. Anuntul a fost facut de ministrul Raluca Pruna.

Pe aceeași temă

 

 

Anuntul a fost facut de Pruna dupa o videoconferinta cu toti directorii de penitenciare.

 

 

Ministrul a mai spus ca i-a lasat lui Vulpe libertatea de a-si numi doi adjuncti in locul celor care au intrat "in concediu medical prelungit".

 

 

Pruna a tinut sa puncteze ca Marius Vulpe este de 10 ani la conducerea unui penitenciar greu de administrat, care are toate cele 4 regimuri de detentie - deschis, semi-deschis, inchis si de maxima siguranta - si ca se numara printre putinii directori de penitenciare care au ocupat aceasta functie prin concurs.

 

 

Ea a confirmat, astfel, pensionarea - de la 1 august a actualului director al ANP, Claudiu Bejan caruia i-a cerut, inca de la inceputul mandatului sau, in repetate randuri, demisia dar acesta a refuzat sa si-o inainteze.

 

 

 

"Pe 11 iulie Catalin Bejan ma anunta de plecarea sa la pensie cu 1 august. O decizie luata in timp indelungat. Am decis sa am aceasta videoconferinta urmare deciziei de numire a unui director interimar de la 1 august, in persoana lui Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi din anul 2006. A ajuns pe acel post in urma unui concurs. De la 1 august i-am spus domnului Vulpe ca are posibilitatea sa desemneze o echipa de doi adjuncti pentru a ii inlocui pe cei doi care sunt in concediu medical. Am hotarat sa constituim un grup din maximum cinci directori de penitenciare. Acest grup va conlucra cu conducerea ANP", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.         

 

 

 

In aceeasi declaratie de presa, Pruna a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe consultarea publica pentru alcatuirea pachetului de legi prin care sa se reglementeze situatia din penitenciare si cu care vrea sa-i astepte pe parlamentari la intoarcerea din vacanta pentru a fi adoptat in regim de urgenta, asa cum a anuntat in urma cu doua zile. Vezi Planul de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de detentie aici

 

 

"Nu este nevoie de masuri legislative pentru a umbla la norma de hrana a detinutului, pentru a ii asigura accesul la niste bunuri de consum - sapun, pasta de dinti. Unele produse, precum pasta de dinti, sunt vandute la preturi exagerate in penitenciare. Saptamana viitoare vom lansa consultarea publica pentru a identifica masuri legislative si nelegislative necesare. Vom lua masuri care sa schimbe in bine viata celor din detentie", a precizat Raluca Pruna.

 

 

 

Cine este Marius Vulpe

 

Pe langa afirmatia facuta de ministru, privitoare la competenta interimarului de la ANP, care si-a obtinut postul de director prin concurs, simpla parcurgere a declaratiei sale de avere si a celei de interese arata profilul unui om onest, care nu e pus pe imbogatire rapida, folosind parghii ale statului. 

 

Potrivit declaratiei de avere din 2015 - pe 2016 nefiind inca incarcata -  Marius Vulpe, interimarul numit astazi la conducerea Administratiei Penitenciarelor detine:

 

  • un autoturism Volswagen Golf IV din 2001 dar si un autoturism Trabant din 1985,
  • un teren de 5000 de metri patrati impreuna cu sotia sa si un apartament de 69 de metri patrati.
  • un credit la BCR de aproape 100 000 de euro scadent in 2037

 

 

Nu detine alte valori materiale, obiecte de arta sau bijuterii. Sotia lui castiga si ea mai putin de 4000 de lei pe luna de la Directia de Drumuri si Poduri, din care-si achita impreuna rata lunara la credit.

 

 

Vulpe castiga anual din managerizarea penitenciarului 63 639 de lei. Mai obtine si un spor de 8760 de lei anual ca norma de hrana de la penitenciar.

 

Vulpe are si o activitate de secretar, neplatita, la asociatia Lions Club Iasi, potrivit declaratiei sale de interese. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22