Meleșcanu admite că anunțul mutării ambasadei de la Tel Aviv a atras votul negativ al țărilor arabe

Dora Vulcan | 10.06.2019

Meleșcanu admite că anunțul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv a influențat votul ţărilor arabe pentru un vot împotriva României în Consiliul de securitate al ONU.

Pe aceeași temă

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu admite că discuțiile publice legate de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim au dus la votul negativ al țărilor arabe împotriva prezenției României în Consiliul de securitate ale ONU.

El spune chiar că l-a informat ”cu titlu personal” pe Liviu Dragnea, președinte PSD și președinte al Camerei Deputaților la acea vreme, condamnat între timp la închisoare cu executare, de riscul de a nu obține un loc nepermanent în consiliul de securitate.

"Din punctul meu de vedere, pot să vă spun cu titlu personal că da, i-am spus", a spus Meleșcanu, citat de Hotnews.ro.

"Au fost luări de poziţii din partea unor lideri politici importanţi din România”, spune Meleșcanu, fără a o numi direct pe premierul Viorica Dăncilă și pe Liviu Dragnea.

Meleșcanu se scuză spunând că ”niciun moment Ministerul Afacerilor Externe nu a adoptat decizia de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim” și că demersurile ministerului condus de el s-au limitat la ”evaluări la ceea ce înseamnă avantaje şi dezavantaje şi mai ales care sunt aspectele de ordin legal pentru o asemenea decizie”.

Am făcut două sau trei asemenea evaluări, le-am trimis la Guvern, întotdeauna am încercat să aducem la zi cu alte informaţii (...) şi din păcate da, a fost una din problemele cu care ne-am confruntat în legătură cu voturile ţărilor arabe", a mai spus Meleșcanu.

El pretinde că ar fi spus ”în permanență” țărilor arabe că ”poziția României rămâne” cea asumată oficial, împotriva mutării ambasadei, fără să numească aici poziția președintelui Klaus Iohannis.

"În permanenţă am spus foarte clar că există un proces de evaluare a unor posibilităţi de acest gen (...), am spus întotdeauna că poziţia României rămâne, am spus tuturor ţărilor arabe (....) poziţia României este poziţia oficială”, a spus Meleșcanu.

România a pierdut un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, în urma votului din acest for, săptămâna trecută. Locul desemnat regiunii din care face parte ţara noastră a revenit Estoniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22