Mii de angajati din Educatie pierd de la 200 la 800 de lei. Ministrul anunta masuri

Dora Vulcan | 02.09.2016

Salariile a mii de angajati din Educatie au scazut cu sume intre 200 si 800 de lei dupa ce a fost aplicata ordonanta de corectare a salariilor bugetarilor, relateaza Digi24, care da exemplul directorilor de scoli, care pierd si 800 de lei daca scoala are mai putin de 35 de clase.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit postului de stiri, sindicalistii au discutat vineri cu ministrul Educatiei, iar Mircea Dumitru spune ca nu stie de unde au aparut aceste probleme in modul de calcul, dar ca va incerca sa le rezolve.

 

 

Digi24 prezinta cazul Gherghinei Manoliu, care de mai bine de 30 de ani este contabil la o scoala din Iasi. Are studii superioare si o functie de conducere pentru care primea pana acum un salariu de 3.676 de lei. In urma corectiilor stabilite de guvern, venitul i se va diminua cu 876 de lei. "Mai mic ca acum nu am avut nici cand ne-a taiat Guvernul Boc sumele. Deci cand ne-a luat un sfert din salariu nu a fost atat de mic cum ramane acum", spune Gherghina Manoliu, contabil sef la Scoala Alexandru Vlahuta din Iasi.

 

 

In aceeasi situatie se afla si contabilii-sefi care sunt nevoiti sa-si faca singuri documentele de diminuare a salariilor. De altfel, in cateva judete, contabilii-sefi refuza sa incheie statele de plata pentru salariile lunii august pana cand situatia nu se va rezolva. Amenintari vin si de la sindicalisti, care spun ca vor declansa proteste chiar din prima zi a noului an scolar, mai relateaza Digi24.

 

 

Sindicalistii sustin ca la negocierile pe tema ordonantei salarizarii li s-a promis ca niciun salariu din educatie nu va scadea. "Diminuarile salariale sunt, in medie, de 400 de lei de persoana. Putem spune ca in situatia aceasta sunt aproximativ 2.000 de angajati din sistemul de invatamant preuniversitar. Directroul pierde in jur de 780 de lei la salariu, dispare indemnizatia de conducere pentru secretar si pentru contabila", spune sindicalistul Marius Nistor.

 

 

Reprezentantii Ministerului Educatiei spun si ei ca ordonanta trebuie modificata. "Intr-adevar sunt situatii generate de aceste modificari, situatii nefericite de altfel. Vom face toate demersurile necesare astfel ca impreuna cu celelalte ministere, si ma refer aici la Ministerul Muncii, Ministerul de Finante, sa identificam solutiile astfel incat chiar din luna aceasta lucrurile sa poata fi corectate", a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului, Mirabela Amarandei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22