Mii de protestatari la Guvern, nemulţumiţi de măsurile PSD: Paharul răbdării s-a umplut

E.b. | 04.10.2017

Câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului. Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe un număr de 10.000 de protestatari.

Pe aceeași temă

 

 

Ei sunt nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului. 

 

O delegație a protestatarilor prezenți la mitingul din Piața Victoriei va fi primită la discuții la sediul Guvernului, începând cu ora 11:30, a declarat, Alexa Ioneta, președintele Sindicatului Feroviar AFER.

 

 

 

Potrivit sursei citate, din delegația care a intrat la discuțiile de la Guvern fac parte: președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul sindical al mecanicilor feroviari, Iulian Măntescu și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, transmite Agerpres.

 

 Înainte să intre în sediul Guvernului, Bogdan Hosu a spus „Nu am venit să dăm jos Guvernul, dar o vom face dacă nu găsim înțelegere”.

 

"Faceți din sănătate o prioritate" 

 

Câteva mii de reprezentanți ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, miercuri, în Piața Victoriei din Capitală, în fața Guvernului, nemulțumiți, printre altele, de măsura autorităților de a transfera contribuțiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

 

Potrivit organizatorilor, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt așteptați să participe în intervalul 11:00 — 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acțiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului București.

 

Protestatarii scandează și afișează bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceți din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază".

 

Pe lista revendicărilor Cartel Alfa se află oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat și deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor cinci confederații sindicale înaintată guvernului.

 

La ora 11.00, în Piaţa Victoriei se află peste 3.000 de protestatari. Ei au pancarte cu mesaje precum: "Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi", "Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?", "Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul"., conform News.ro.

 

De asemenea, nemulțumirile membrilor confederației vizează și Legea salarizării în sistemul public și Legea dialogului social.

 

La evenimentul din Piața Victoriei sunt așteptați și peste 3.000 de membri ai Federației 'Solidaritatea Sanitară', au anunțat reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

 

Conform sursei citate, imediat după miting Federația va organiza Marșul pentru sănătate, pe traseul Piața Victoriei — Ministerul Muncii — Ministerul Sănătății. "Aceste forme de protest, desfășurate pentru susținerea revendicărilor acestei organizații, sunt ultimele dinainte grevei din sănătate", precizează sindicaliștii.

 

Motivul protestelor demarate de către Federația 'Solidaritatea Sanitară' îl constituie nemulțumirea membrilor de sindicat și a tuturor salariaților față de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 și prin intenția Guvernului de a crește impozitarea salariului de bază.

 

Revendicări

 

Printre revendicări se mai află: renunțarea la creșterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunțarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condițiile de muncă pentru angajații din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menținerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menținerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază și gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%; reintroducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate și aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unitățile sanitare; menținerea drepturilor salariaților aferente concediilor de odihnă suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relațiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federația 'Solidaritatea Sanitară' la contractul colectiv de muncă.

 

În perioada 25-29 septembrie, au avut loc acțiuni de protest la Prefecturile de județ și discuții pentru susținerea revendicărilor în cadrul Comisiilor de dialog social. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22