Ministerul Apărării neagă că la Spitalul ROL2 ar fi diferențe între raportările deceselor de Covid19

Laurentiu Gheorghe | 19.04.2021

Vlad Voiculescu susține în continuare că sunt diferențe majore la raportarea a numărului de decese Covid-19. MApN, care operează spitalul ROL2, a transmis că nu există asemenea diferențe.

Pe aceeași temă

Ministerul Apărării, a comunicat oficial că nu au fost identificate diferențe de raportare între cele două registre separate în care se contabilizează victimele Covid-19: „Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”, se arată în comunicatul MApN.

În cazul Spitalului Colentina, renumărarea cazurilor de decese Covid-19 a fost finalizată iar în urma acestui proces nu a fost detectată nicio problemă de raportare, susține G4Media.ro, citând surse oficiale.

Luni, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni la Europa FM că, înainte de a pleca din funcție, a descoperit diferențe majore de raportare a numărului de decese Covid. El spune că acest lucru a fost observat când au fost comparate cele două platforme de raportare: cea a spitalelor și cea a raportărilor totale, ce include și datele transmise de medicii de familie, prin DSP-uri.

Voiculescu a dat și exemplul Spitalului Colentina, din București, unde spune că este o diferență de peste 500 de cazuri între cele două raportări, dar și spitalul ROL 2 al Armatei, amplasat în cadrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni.

Este vorba despre o platformă a Ministerului Sănătății, unde șefii spitalelor raportează decesele cauzate de Covid și o platformă mai elaborată, CORONAFORMS ,unde raportează și alte autorități, inclusiv medici de familie. Unele decese sunt însă invalidate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP).

„Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele și o a doua în care raportează și spitalele, și medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în patforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din paltforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a spus Voiculescu la Europa FM.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22