Ministrul Energiei afirma ca a obtinut 792.000 de lei dintr-un site care nu functioneaza

E.b. | 07.10.2016

​Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, a revenit, in urma insistentelor jurnalistilor, cu o noua declaratie legata de declaratia sa de avere controversata, investigata in prezent de ANI. Site-ul care i-ar fi adus venituri se afla pe locul 50.763 in Romania, cu 14 vizite zilnice.

Pe aceeași temă

  
 
​ 

El sustine, inca o data, ca platforma care i-a adus venituri de aproape 800.000 lei, in medie 66.000 lei pe luna, din inchirierea catre un offshore este monitoreu.com. Problema este ca acest site nu exista, iar daca a fost functional nu a lasat urme semnificative in mediul online. Cu toate acestea, Grigorescu afirmă ca platforma a fost functionala si atractiva. 

 

De asemenea, tranzactia cu offshore-ul a fost incheiata in perioada cat a detinut functiile de consilier al unui fost ministru al energiei si de membru in Consiliul de Administratie al Electrica, conform HotNwes.ro.

 

Potrivit urlrom.com, site-ul se afla pe locul 50.763 in Romania, cu 14 vizite zilnice, avand o valoare estimata de 296 lei la nivelul anului 2015. Pe statsinfinity.com se arata ca domeniul monitoreu.com a fost inregistrat pe 27 septembrie 2012 de catre Victor Grigorescu.

 

De asemenea, poate fi vazut cum arata in 2014, accesand VEZI AICI - Pagina salvata arata ca site-ul continea doar o colectie de link-uri, fiind un agregator de stiri.

 

Ministrul a mai precizat ca a fost o singura tranzactie, pe o durata de un an, nu doua cu intrerupere, cum reiesea din declaratiile de avere.

 

"Referitor la verificarea declaratiilor mele de avere din partea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), consider ca aceasta este cat se poate de normala. Inteleg ca ea a fost declansata la cererea unei persoane particulare, lucru posibil si firesc conform legilor in vigoare. Orice declaratie de avere, mai ales a demnitarilor statului roman, poate fi contestata sau verificata la solicitarea oricui doreste sa depuna o astfel de cerere. Asadar, consider ca investigatia este cat se poate de normala si sunt la dispozitia ANI fara nici un fel de rezerve.

 

De asemenea, as dori sa fac scurte precizari legate de speculatiile aparute la adresa declaratiei mele de avere.

 

Am trecut inca de la inceput in declaratiile mele personale de avere o tranzactie inceputa la data de 01.04.2014 si finalizata la data de 31.03.2015. Obiectul tranzactiei mentionate este o platforma online dedicata analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizand aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat. Domeniul de internet pe care a fost functionala platforma este monitoreu.com. Domeniul respectiv  fost inregistrat in anul 2012 si se afla in continure in proprietatea mea. A fost un proiect care a rezultat din experienta mea indelungata la Bruxelles si din cunoasterea politicilor economice de la nivelul Uniunii Europene. Platforma a fost un model de analiza intalnit in mediul economic de la Bruxelles, unde astfel de solutii digitale sunt utile pentru a putea identifica trendurile viitoare ale politicilor europene si pentru predictii legate de oportunitati de business pentru actorii implicati in acest domeniu.

 

Platforma a fost un start-up functional si atractiv pentru care am primit mai multe oferte la momentul respectiv. Am acceptat o oferta de a ceda folosinta acestei platforme timp de un an contra sumei de 792 000 lei, impozabili, care se regaseste in declaratia mea de avere, cu optiunea ca la finalul contractului sa pot dezvolta un proiect de anvergura. O alta tranzactie nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a functionat platforma este inregistrat pe numele meu personal, iar tranzactia a fost facut de asemenea in nume personal, motiv pentru care ea si figureaza ca atare in declaratiile de avere.

 

Plata a fost declarata si, in consecinta, impozitata in totalitate"

 

*******

 

Ministrul energiei Victor Grigorescu a declarat miercuri ca bunul mobil pretios pe care nu l-a putut declara pana acum din motive de confidentialitate este un site. L-a inchiriat de doua ori, cateva luni, cu 791.500 de lei. Este o platforma online dedicata politicilor europene, dupa cum a declarat Grigorescu la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca a intrat in legatura cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a inceput o investigatie asupra averii ministrului.


 

ANI a anuntat, la solicitarea HotNews.ro, ca a inceput o investigatie asupra declaratiilor de avere depuse de catre Victor Vlad Grigorescu. Ministrul a obtinut cel putin 791.500 lei din cedarea folosintei unui bun mobil valoros, catre un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. Problema este ca obiectul valoros nu este trecut in nicio rubrica din declaratiile de avere. Initial, la solicitarea HotNews.ro, Grigorescu a spus ca nu poate spune ce bun mobil ii aduce asemenea venituri, intrucat "este vorba de un contract privat", iar "tranzactia in sine ramane confidentiala".


Miercuri, la solicitarea unui jurnalist, a spus ca acel bun mobil este o platforma online. A mai afirmat ca este un site cu domeniu monitoreu.com. si ca a incercat sa faca din aceasta platforma un start-up functional si atractiv, insa pana la urma "acest lucru nu s-a intamplat". Chiar si in conditiile in care mica afacere a esuat, a reusit sa o inchirieze cu aproape 80.000 lei pe luna. Mai exact, a inchiriat un site cu 80.000 lei pe luna, dupa cum sustine ministrul.

Acesta mai spune ca sunt speculatii nefondate la adresa sa, mai ales in conditiile in care veniturile au fost obtinute inainte sa ajunga ministru. Insa, tot apare o problema avand in vedere ca sumele au fost obtinute in perioada 2014-2015 cand a detinut functia de consilier al ministrului energiei si apoi cea de membru in Consiliul de Administratie al Electrica.  Din primavara alui 2014 a detinut functia de consilier, iar din septembrie functia de administrator in Electrica.


Ministrul a mai spus ca tranzactia a fost trecuta in declaratia de avere. Este adevarat, insa nu a trecut obiectul tranzactiei, chiar daca era obligat de lege. Grigorescu spera ca prin noile declaratii va pune punct "acestor discutii", insa acestea ridica noi semne de intrebare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22