Ministrul Justiției o întoarce: Nu am sugerat ca Lazăr şi Kovesi să a își dea demisia

E.b. | 13.03.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat luni că nu a sugerat nici șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, și nici procurorului general al României, Augustin Lazăr, să își dea demisia, ci doar ''a evocat o instituție din Codul muncii''.

Pe aceeași temă

  

"Nu le-am sugerat să-și dea (demisia). Am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să-și dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie, am invocat o instituție din Dreptul muncii", a precizat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției, conform Agerpres.

 

El a adăugat că va avea o întâlnire cu Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi în cel mult două săptămâni.

 

"Aseară spuneam că mă voi consulta cu dânșii, depinde și de agenda dânșilor, depinde și de agenda mea. Cert este că voi respecta termenul scurt la care m-am referit (...) — cel mult două săptămâni", a spus Tudorel Toader.

 

Ministrul a arătat că, după această evaluare, sub aspect profesional și managerial, va stabili care este procedura de urmat.

 

În ceea ce privește ancheta în cazul OUG 13, Toader a explicat: "Nelegalitatea unui act nu o stabilește ministrul Justiției, nelegalitatea unui act se stabilește prin contencios administrativ de către judecător, după cum neconstituționalitatea se stabilește de către Curtea Constituțională și nu e în sarcina mea să fac această apreciere".

 

Întrebat dacă în decizia de a demara evaluarea au fost presiuni politice, ministrul Justiției a dat asigurări că se bucură de deplină independență.

 

"Nu, vă asigur că nu am avut și nu am nicio presiune. Vă asigur că mă bucur de deplina independență în a decide bunul mers în activitățile pe care le are de desfășurat Ministerul Justiției, vă asigur de acest fapt și în numirea secretarilor de stat și în structura organizatorică", a susținut Tudorel Toader. 

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică, la Antena3, că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, arătând că nu exclude posibilitate ca cei doi să demisioneze.

 
 
 
 
"În lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale"

 

 

 

"Eu nu exclud, ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine, să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", susţinea Tudorel Toader, la Antena3

 

 

Ministrul Justiției a fost întrebat ce măsuri va lua după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care s-a stabilit existența unui conflict constituțional între DNA și Guvern.

 

"Zilele următoare, voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituțional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneția. În decizie acolo ați văzut multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică-penală, că decidentul, legiuitorul, trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale și constituționale. Voi avea zilele următoare discuții separat cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere", a spus ministrul Justiției. 

 

Întrebat, la Antena3, ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua și voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua".

 

Ministrul Justiției a precizat că, în 10 — 14 zile, va anunța ce hotărâre a luat, în privinţa lui Kovesi şi a lui Lazăr.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22