Ministrul Justiției: Avizul CSM pentru ca magistrații să poată fi judecați, o soluție nefericită

Laurentiu Gheorghe | 18.03.2021

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat că soluția de compromis votată de deputați, prin care se desființează Secția Specială, este o variantă nefericită dar impusă de către UDMR.

Pe aceeași temă

Stelian Ion a mai spus că UDMR a dorit în mod ferm garanții și s-a ajuns la varianta ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată decât cu avizul CSM.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție susțin, într-un comunicat, că propunerea ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată pentru fapte de corupție decât cu aviz de la CSM reprezintă un filtru neconstituțional și atrag atenția că există toate premizele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o „garanţie a impunităţii magistraţilor” sau ca o ”superimunitate”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat joi un raport de admitere la proiectul de lege al Guvernului care prevede desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Cele mai relevante declarații făcute de ministrul justiției

  • A opri un dosar din fașă fără să administrezi niște probe ar fi extrem de grav. Dacă se administrează probe, dacă ai conturate elemente de vinovăție, e mult mai greu să oprești un dosar. UDMR a dorit în mod ferm un gen de garanții, în ideea să nu existe abuzuri.

  • Guvernul nu a susținut varianta garanțiilor. În proiectul plecat de la guvern nu au existat aceste imunități și am pledat împotriva lor la CSM. Ei doresc anumite garanții suplimentare că nu vor fi supuși la abuzuri din partea unui procuror. Ședința de azi a relevant alt aspect, că există într-o anumită parte a politicii și a magistraturii o dorință de subminare a activității DNA. Modul în care a fost conceput SIIJ a fost să ia competența DNA. Nu se dorește absolut deloc de o zonă a societății.

  • Nu pot uita faptul că UDMR a fost de acord cu înființarea secției. Acum au spus că sunt de acord cu desființarea, dar condiționat. Soluția pentru a debloca desființarea SIIJ a fost această soluție nefericită, dar nu am fi avut desființarea SIIJ. Restul, dacă vor trece de Senat aceste imunități, GRECO, Comisia de la Veneția, dacă vor spune că sunt regulă aceste garanții, vom vedea.

  • Nu sunt multe state care au aceste garanții pentru judecători. Statele exovietice le au, nu e tipic pentru noi și nu e de laudă. Dar fără această soluție, nu am fi avut desființarea SIIJ.

  • Faptul că pensia magistraților depășește ultimul venit e o mare problemă. E o invitație să ieși la pensie de foarte tânăr. E o invitație să părăsești sistemul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22