Ministrul Justitiei cere anularea prin ordonanta a "fabricii de carti" din inchisori

Tudor Despina | 12.01.2016

Intr-o conferinta de presa organizata marti, ministrul Justitiei a cerut abrogarea legii care permite detinutilor sa scrie carti contra unei reduceri a pedepsei.

Pe aceeași temă

 

Anuntul ministrului Raluca Pruna vine la scurt tipa dupa ce DNA s-a autosesizat in privinta detinutilor “scriitori” din inchisori. Ministrul va promova o Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea legii avute in vedere.

 

Ministrul Pruna are in vedere articolul care le permite detinutilor care scriu carti stiintifice sa primeasca o reducere de pedeapsa de 30 de zile pentru fiecare carte scrisa. “Fenomenul a scapat de sub control”, a spus Raluca Pruna, marti, potrivit Digi 24. Ea a prezentat, totodata, noi cifre privind activitatea intensa a “scriitorilor” din inchisori.

 

"Tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa. 

 

Principalele declaratii ale ministrului Justitiei:Aceasta este o prevedere legala care exista in dreptul roman si a fost reluata inclusiv in 2006. Problemele au aparut din momentul in care, in 2013, am asistat la o crestere fulminanta a acestor lucrari. Primind pe masa mea regulamentul de executare a pedepselor, m-am uitat la aceasta prevedere. Am citit cifrele, din 2007 pana in 2010 exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rand de cifre de la ANP, ceea ce inseamna ca nici eu, ca ministru al Justitiei, nu am cifrele corecte. In 2015, au fost 340 de lucrari.

 

Avem un regulament si exista o decizie a directorului general al ANP, decizia 619/2011, care prevede procedura detaliata pe care un detinut trebuie sa o urmeze in cazul unei astfel de lucrari. Ce facem pe viitor. M-am decis, tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, propun guvernului ca printr-o OUG care sa fie promovata in prima sedinta din februarie cer abrogarea acestei dispozitii.

 

Nu am sa insist pe motivele pentru care cer abrogarea. Beneficiul celor 30 de zile nu este un beneficiu automat. Condamnatul poate prezenta aceste lucrari stiintifice si poate solicita comisiei acordarea beneficiului deducerii celor 30 de zile pentru fiecare lucrare. Deci beneficiul nu este automat. Asa incat eu cred ca cei care au scris deja carti nu au beneficiat de liberare cred ca nu mai pot invoca aceasta prevedere, sper (...), din cauza investigatiei care are loc.

 

Cred ca, in primul rand, bunul-simt stabilea daca o lucrare este stiintifica. Exista decizii care au refuzat acest lucru, motivand ca nu este o lucrare stiintifica. Inca nu am finalizat ancheta in sensul de a vedea cate cereri au fost. Am vazut hotarari prin care s-a refuzat caracterul stiintific al unor astfel de lucrari”, a spus Raluca Pruna, citata de Hot News.

 

Cazul, in atentia DNA

 

DNA a anuntat astazi că s-a sesizat din oficiu în privinţa suspiciunilor de favorizare a făptuitorului existente în cazul cartilor scrise în inchisori de mai multe persoane condamnate pentru coruptie. Procurorii vor ancheta toate partile implicate in acest proces, de la penitenciare, la edituri si la profesorii universitari care au dat recomandari pentru aceste carti.

 

DNA anunta într-un comunicat ca, "procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

 

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.
 

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.


Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică. Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

 

Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.


Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.
 

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.
 

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță.
 

Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.
 

Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice)", arata Directia Anticoruptie.

 

Voiculescu si Dinel Staicu, “savantii” inchisorilor

 

Hotnews a realizat, la inceputul acestui an, pe baza datelor de la Ministerul Justiției, un bilanț al „lucrărilor științifice” scrise în pușcărie: aproape 200 de infractori au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani. Pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnăriii se scad din pedeapsă 30 de zile. Cei mai prolifici au fost Dan Voiculescu si Dinel Staicu, cu câte 10 lucrari publicate de cand se afla in detentie, constată Hotnews.

 

Dan Voiculescu:

 

 1.     Omenirea, incotro?
 2.     Dezvoltarea economica durabila
 3.     A patra cale
 4.     Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014
 5.     Economia romaneasca
 6.     Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice
 7.     Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene
 8.     Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala
 9.     Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale
 10.     Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale

 

Dinel Staicu:

 

 1.     Reforma bancara si fiscala
 2.     Creditul social fiscalizat
 3.     Piata de capital fiscalizat
 4.     Foreign policy
 5.     Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico financiara
 6.     Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii
 7.     Noul bon fiscal - etalon
 8.     Barterul fiscal
 9.     Economia fiscala de piata
 10.     Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

 

Dan Diaconescu, președintele OTV, a scris și el 5 carti.

 

   Fostul manager al Stelei, Mihai Stoica:

 

 1.     Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015
 2.     Competitia
 3.     FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii
 4.     UEFA Europa League. In cautarea identitatii

 

George Becali:

 1.     Muntele Atos, patria ortodoxiei
 2.     Steaua si Becali
 3.     Becali si politica. Inceputurile
 4.     Iubirea milostiva si mantuitoare
 5.     Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

Dorinel Mihai Mucea (condamnat în Dosarul privatizărilor startegice):

 

 1.     Psihologia negocierilor comerciale internationale - stiluri de negociere
 2.     Rolul si importanta negocierilor comerciale in realizarea unei tranzactii
 3.     Politici si mecanisme economice pentru stimularea investitiilor strategice la sistemele cogenerare si eficientizare energetica
 4.     Piata energiei electrice din Romania de la un sistem etatist centralizat, la un sistem de piata cu reglementari care impun reguli noi,     adaptate directivelor UE
 5.     Strategii si mecanisme economice pentru cresterea rolului Romaniei pe piata europeana de energie regenerabila (RES)
 6.     Procedura de parcurs pentru realizarea unui proiect eolian
 7.     Privatizarea in domeniul utilitatilor publice

 

Cotidianul britanic ”The Guardian”  a abordat recent subiectul cartilor scrise de detinutii romani pentru a-si reduce pedeapsa. ”The Guardian” relateaza ca Dan Voiculescu, "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si proprietarul mai multor posturi TV", a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru coruptie, in august 2014. De atunci, a scris nu mai putin de opt lucrari stiintifice - o realizare uimitoare conform oricaror standarde.

 

Oricat de impresionant ar suna, exista suspiciuni ca productivitatea sa nu ar fi fost motivata numai de zelul academic. Potrivit legislatiei din Romania, detinutii pot scapa de 30 de zile de inchisoare pentru fiecare carte cu valoare stiintifica pe care o publica. Iar de aceasta oportunitate se folosesc multe "gulere albe" din penitenciare, intr-o perioada in care se desfasoara o campanie anticoruptie fara precedent.

 

“Prolificul” Voiculescu se apara cu legea

 

Aflat in central scandalului privind cartile scrise din inchisoare contra unei reduceri a pedepsei, Dan Voiculescu isi promoveaza bibliografia de dupa gratii. Mogulul are si un mesaj: “Nu ma voi opri aici!”. Dat fiind ca opinia publica “e preocupata” de activitatea literar-stiintifica a sa, Voiculescu a tinut sa reactioneze pe blogul personal, acolo unde scrie ca“mi se reproseaza ca sunt prolific, ca am scris zece carti. Cu toata modestia, nu ma voi opri aici!”.

 

Intr-un ton ironic, mogulul tine sa multumeasca “pentru preocuparea pe care o aratati pentru lucrarile mele”, dar si pentru promovarea “nesperata” pe care o primesc cartile pe care le scrie. Mai mult, el nu considera ca a facut nimic illegal, “atata vreme cat exista o lege in vigoare”. Voiculescu tine sa isi argumenteze impulsul creator din inchisoare prin faptul ca a predat un curs de economie la ASE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22