Ministrul Moga, declarații contradictorii despre 10 august, înainte și după vizita la Jandarmerie

Dora Vulcan | 26.07.2019

În numai câteva ore, noul ministru de la Interne, Nicolae Moga, și-a modificat fundamental percepția despre evenimentele din 10 august 2018. Elementul catalizator: vizita la Jandarmerie.

Pe aceeași temă

Nicolae Moga, noul ministru de interne, care a depus miercuri jurământul după demisia lui Carmen Dan, a declarat joi dimineață că „10 august a fost un eveniment nefericit” și le-a cerut jandarmilor să nu mai bată cetățeni care respectă legea.

„Eu cer ca niciun cetățean, niciun român să nu mai fie bătut de un jandarm atâta timp cât respectă legea. Dar niciun jandarm să nu mai fie bătut sau jignit de către un cetățean rău-voitor care încalcă legea. Astea-s lucruri foarte clare pentru mine.

Există în democrație libertatea de exprimare. Cu toții ne-o dorim, am vrut democrație, așa o să facem. Dar, atenție! Trebuie să înțelegem ce sistem să aplicăm la nivelul ordinii publice. Ne place cel din UE, unde suntem membri cu drepturi depline, așa cum este Germania, cum este Franța. Cum este peste Ocean, în America? Atunci, stăm de vorbă şi o să facem aşa cum este acolo. Deocamdată noi avem lege, nişte regulamente, care trebuie respectate cu stricteţe, a spus Nicolae Moga, citat de Digi 24.

Peste doar câteva ore, după vizita la Jandarmerie, Moga și-a reevaluat declarația vorbind, de astă dată, de o lovitură de stat, teză reluată recent și de premierul Viorica Dăncilă care a reiterat astfel, punct cu punct, declarațiile făcute pe subiect de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, condamnat între timp la închisoare cu executare, și de ministrul de fostul ministru de Interne Carmen Dan, căruia premierul i-a forțat demisia.

Dăncilă a reluat inclusiv teza forțării sediului guvernului de protestatarii care au fost pe 10 august anul trecut în Piața Victoriei și care au manifestat pașnic, fiind îndepărtați de jandarmi cu tunuri de apă, gazați, bătuți și urmăriți pe străzile adiacente Pieței Victoriei pentru a fi bătuți cu brutalitate. Imaginile cu intervenția brutală a jandarmilor au făcut înconjurul planetei, mai ales după ce sub tirul pulanelor au căzut victime jurnaliști străini și un grup de cetățeni israelieni fără vreo legătură cu mitingul din Piața Victoriei, care luau un taxi de pe una din străzile adiacente.

După-amiază, în vizită la sediul Jandarmeriei, Nicolae Moga a adoptat teoria loviturii de stat exprimând-o într-un limbaj abulic care a făcut trimitere la gânduri necurate și la forțări, fără să le numească de ce natură ar fi acestea, dar care pot fi puse în legătură cu aserțiunea anterioară referitoare la guvernul român ca instituție fundamentală.

„Orice instituție este protejată de lege, mai ales Guvernul României, este instituție fundamentală a statului român.

Cine va îndrăzni vreodată să forțeze sau să aibă vreun gând necurat, înseamnă că poate să fie (sic!) și tentativă de lovitură de stat”, a declarat Nicolae Moga.

O teză asemănătoare privind sancționarea presupusei intenții a fost făcută și predecesoarea sa de la Interne, Carmen Dan, o apropiată a fostului președinte PSD Liviu Dragnea, care a spus pe 14 mai că nu este nevoie să existe victime ale agresiunilor la manifestații pentru deschiderea unei investigații penale.

”Pentru infracțiunea enunțată (tulburarea liniștii și ordinii publice - n.r), eu cred că trebuie ca toată lumea să conștietizeze că valoarea socială pe care o ocrotim este ordinea publică și eu nu vreau să ajungem să avem victimele agresiunilor pentru a fi necesar să deschidem o investigație penală. Sunt convinsă că și Parchetele vor gândi în sensul acesta și aștept să avem o bună comunicare instituțională”, a mai spus ministrul Dan după ce un miting PSD organizat la Iași în aceeași lună în campania pentru europarlamentare a fost bruiat de manifestanți care l-au huiduit pe Liviu Dragnea. Acesta i-a numit ulterior ”derbedei” și a acuzat că în locul unde erau contestatarii săi au fost găsite jointuri, spunând că a rămas șocat cum niște tineri cu ochii injectați au luat un om bătrân la bătaie, niciuna dintre afirmații nefiind confirmată de forțele de ordine.

Nicolae Moga este senator PSD de Constanţa, aflat la al treilea mandat şi vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului României. Între 1996-2000, a fost preşedintele televiziunii Neptun Constanţa

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22