Ministrul Sănătății: Pacienții nevaccinați au dreptul la testarea COVID gratuită la internare

Laurentiu Gheorghe | 17.06.2021

Pacienții nevaccinați împotriva COVID-19 au dreptul să ceară testarea gratuită la internarea în spital, a anunțat joi ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă.

Pe aceeași temă

„Este dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital”, a declarat ministrul Sănătății, care spune că INSP a aprobat o metodologie în acest sens.

Metodologia ar putea fi extinsă și la părinții care se internează împreună cu copiii, mai spune Ioana Mihăilă. În plus, spitalele au posibilitatea de a crea zone-tampon unde să cazeze pacienții care se testează înainte ca rezultatul testului să fie gata.

Ea a mai spus că este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită.

Declarațiile vin în contextul în care spitalele nu primesc în acest moment pacienți nevaccinați împotriva COVID-19 decât după ce aceștia fac test PCR, iar rezultatul este negativ. Multe spitale trimit pacienții să facă aceste teste contra cost, la laboratoare private. În cele mai multe spitale publice, doar în unitățile de primiri urgențe (UPU) se fac teste rapide gratuite oferite de spital.

De exemplu, Spitalul Judeţean Slatina a anunţat, miercuri, reluarea activităţii şi pentru alte patologii şi internarea în majoritatea secţiilor, începând din 22 iunie și cere dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau test negativ de coronavirus.

Spitalul a transmis, printr-un comunicat de presă citat de News.ro, că pacienţii care merg la unitatea medicală pentru internare continuă cu bilet de trimitere, vor prezenta, după caz, la data internării, următoarele documente:

  • dovada de vaccinare completă emisă cu cel puţin 10 zile anterioare internării;

  • dovada diagnosticării pozitive cu noul coronavirus în ultimele 90 de zile (adeverinţă eliberată de medicul de familie sau de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt);

  • test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea internării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22