Ministrul Sănătății spune că Primăria Capitalei trebuie să dea banii pentru testarea bucureștenilor

Redactia | 29.03.2020

Ministerul Sănătăţii nu va cheltui bani pentru testarea unui eşantion din populația Bucureştiului și că testele vor trebui cumpărate de Primărie, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

Pe aceeași temă

Este vorba de proiectul pe care intenţionează să îl deruleze Primăria Capitalei împreună cu Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

El a fost întrebat, într-un interviu difuzat sâmbătă seara de postul Digi 24, dacă Ministerul Sănătăţii şi Guvernul îşi asumă această testare pentru Bucureşti, răspunsul său fiind că nu, însă a subliniat că ministerul va trebui să îşi dea un acord cu privire la acest proiect.

Rămâne să vedem când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcţie de de necesitatea lui, dar şi de specificitatea acestui test”, a răspuns ministrul Tătaru.

Întrebat dacă poate fi realizat fără acordul ministerului, Nelu Tătaru a spus că „poate fi realizat în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei”.

„Noi, ca minister, avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum şi la contacţii acestora. Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi Matei Balş pot face studii epidemiologice în context de pandemie pentru a putea previziona sau a preveni adevărate efecte negative”, a adăugat el.

Nelu Tătaru a spus că testele vor fi cumpărate, probabil, de Primărie, pentru că Ministerul nu va cheltui bani pentru ”o testare în masa, fără o noimă”, ci doar pentru testele făcute pentru acele categorii de persoane prevăzute în normele oficiale de testare.

Ministrul Sănătății a atras atenția că eventualul rezultat negativ la testările făcute în cadrul proiectului Primăriei nu înlocuiesc izolarea la domiciliu și distanțarea socială.

Avem în acest moment în vedere că o testare trebuie să existe, în condiţiile unei anchete epidemiologice. Nu o testare în masă, fără a avea o noimă, să spunem. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii. Vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme, când avem două teste negative în societate şi implicit pentru cadrele medicale mă refer, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau, eu ştiu, un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui în nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanţare socială pe care ne-am impus-o şi restricţiile pe care le vedem”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Suportul tehnic privind testarea unui număr de bucureşteni, în contextul epidemiei de coronavirus, va fi gata joia viitoare, a anunţat sâmbătă viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

Aşa cum a spus şi primarul general, toată echipa de lucru funcţionează în vederea începerii acestor analize. Joi este gata tot setul de proceduri şi modul în care se va începe şi după ce criterii”, a precizat Bădulescu.

Cât priveşte începerea efectivă a testării, Bădulescu a spus că PMB asigură doar suportul tehnic: „Despre testare, întrebaţi specialiştii, pe domnul Streinu-Cercel (directorul Institutului ‘Matei Balş’ n.red.), noi asigurăm doar suportul tehnic până la introducerea metodei medicale în această activitate”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22