Ministrul Sănătăţii anunţă schimbări la conducerea spitalelor; «feudalii» sunt ţinta

E.b. | 13.10.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat joi că Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă care să aducă schimbări majore în procedurile de selecţie a şefilor de spitale.

Pe aceeași temă

 

 

Ţinta schimbărilor sunt "feudalii" din sistemul de sănătate, profesorii universitari care controlează o mare parte a deciziilor din sistemul sanitar, conform HotNews.ro.

 

Voiculescu susţinea, în cadrul unei dezbateri, că o ordonanță de urgență privitoare la profesionalizarea managementului de spital va fi dată cel mai probabil săptămâna viitoare.

 

"O altă bătălie pentru noi este profesionalizarea managementului de spital și aici vom avea o ordonanță de urgență probabil săptămâna viitoare în Guvern în care facem câteva schimbări despre care noi credem că sunt binevenite. În acest moment, dacă luăm oricare dintre spitalele clinice din București, fie că vorbim de Bagdasar-Arseni, de Spitalul Universitar, de Floreasca, dacă vrem să aducem un manager de la AKH (Viena, Austria — n.r.) sau managerul de John Hopkins (Baltimore, SUA — n.r.), acel manager nu ar putea să lucreze în România pentru că nu este cadru universitar. Nu ar putea să participe la concurs. Nu este cadru universitar și nu este medic primar. Acestea sunt condițiile pentru a putea participa la concursul de manager", a explicat ministrul Sănătăţii conform Agerpres.

 

Managerul ar trebui să aibă grijă inclusiv ca spitalul să arate decent iar toaletele să fie curate, consideră Voiculescu.

 

"Cred că trebuie să separăm lucrurile și să spunem: managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, ca spitalul să arate decent. Trebuie să avem grijă dacă facem investiții în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiții să fie văruită. (...) Prin management înțelegând inclusiv să existe săpun la toaletă. (...) Lucrăm la contractul de management și în următoarele săptămâni va fi prezentată o nouă formă a contractelor de management", a spus ministrul.

 

El a susținut că regulile în sistemul sanitar nu au fost respectate multă vreme.

 

"Dacă vii acum și te uiți cum ar trebui să arate lucrurile, chiar aplicând regulile care există, și aș da exemplul igienei în spitale, ar trebui închise majoritatea spitalelor . Faptul că regulile nu au fost respectate și respectarea lor nu a fost controlată pentru ani de zile ne-a adus în această situație, în care practic aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context", condideră ministrul.

Potrivit acestuia, infecțiile nosocomiale trebuie raportate "corect" și acest lucru va fi prevăzut în noul contract de management.

 

Referindu-se la medicamente, Voiculescu a spus că orice politică a prețurilor reprezintă un "compromis".

"(...) Trebuie să știm că orice politică a prețurilor medicamentelor este un compromis până la urmă. Cele două principii pe care trebuie să le avem totdeauna în minte sunt, pe de o parte, acces și, pe de altă parte, sustenabilitate", a afirmat ministrul.

 

"Mai sunt multe lucruri în plan. Acesta este și motivul pentru care nu o să plec de la minister până în ultima zi. (...) Sunt măsuri de transparență care nu au fost niciodată aplicate, nu numai în sistemul sanitar, dar aș îndrăzni să spun în majoritatea autorităților publice centrale. Vorbim de transparența contractelor publice, vorbim de achiziții, vorbim de sponsorizări", a mai declarat Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22