Mircea Diaconu intră în cursa pentru prezidențiale: Trebuie să ne creștem, să ne dezvoltăm

Dora Vulcan | 25.08.2019

Mircea Diaconu și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale și a spus că vrea să discute „cu toată lumea” pentru sprijin. „Trebuie să strâng 200.000 de semnături, aproape imposibil”, spune Diaconu.

Pe aceeași temă

„Intenția mea este de a încerca să candidez la prezidențiale. Azi doar spun că aș încerca pentru că sunt suficient de enervat, de nemulțumit și simt că e nevoie de asta. Faptul că vreau nu înseamnă că și pot. Trebuie să strâng 200.000 de semnături, aproape imposibil. Fără un sprijin din partea oricui, cetățenilor, asociații de toate felurile. În 2014, am cerut același gen de sprijin care a venit de la cetățeni. Posibil ca din nou acum, cerând sprijinul, să se reactiveze această imensă masă de oameni. Există o formă de solidaritate cetățenească”, a anunțat Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a mai spus că nu „îl recomandă nimica”si că este „un om banal, cel mai banal om din România”: „Nu mă recomandă nimic pentru funcția de președinte, sunt un om banal, am doar două nume”.

Legat de faptul că ar putea cere ajutor de la Pro România sau ALDE, Mircea Diaconu a declarat: „Dacă eu cer un sprijin pentru un vis unde e negocierea? Ce să negociez? Nu există așa ceva. Cu orice grupare sau persoană sunt deshis și fericit dacă ar veni alături de mine. Cer sprijin la toată lumea” .

”Trebuie să ne creștem, să ne dezvoltăm” a afirmat Mircea Diaconu, care a adăugat că fără rădăcini nimic nu se poate dezvolta, subliniind că sunt foarte multe rădăcini de tip identitar, pe lângă care trecem.

”Fără conștiință de sine a nației ești nimeni și un nimeni ca identitate, ca demnitate, oriunde în lume te-ai duce, tot ești un nimeni”, a afirmat Mircea Diaconu. A adăugat că tot ce ne înconjoară e politică.

Mircea Diaconu a fost europarlamentar independent.

”Totuși, sunt singurul independent de-adevăratelea” a afirmat Mircea Diaconu. În ceea de privește negocierile cu partidele pentru susținerea la prezidențiale, Diaconu susține că ”dacă eu cer un sprijin, n-am ce negocia, dacă eu cer sprijin pentru un vis, unde e negocierea, mă ajuți sau nu, ești lângă mine sau nu ești, adică ce tu-mi dai ceva, eu îți dau ceva. Sunt deschis și fericit cu oricine - grupare sau persoană- sunt deschis și fericit dacă vine alături de mine, în acest demers care e altfel decât cele de până acum.”

Întrebat dacă i-a prezentat lui Călin Popescu Tăriceanu intenția de a candidat, Mircea Diaconu a spus că nu a prezentat nimănui, în afară de familie, care l-au certat și n-au fost de acord cu el, a organizat un vot și a câștigat la limită. Totodată, afirmă ”eu trebuie să n-am nicio ușă închisă față de nimeni”.

În același timp, Mircea Diaconu a afirmat că nu e proastă Constituția noastră, e foarte bună, dar nu i-a convenit lui Klaus Iohannis, nici lui Traian Băsescu, acuzând orgolii nemăsurate: ”Eu sunt șeful statului, zicea Băsescu, acum la fel zice și domnul ăsta, nu există șeful statului, e aberantă și induce în mintea publicului o așteptare greșită”.

”Ce caută președinți în Palatul Regal de la Cotroceni? Vi se pare logic?” a întrebat Mircea Diaconu, subliniind că Palatul Cotroceni e una dintre rădăcinile noastre, ca și Ateneul sau Cazinoul din Constanța: ”Eram tentat să merg la Cazinoul din Constanța, ca să vedem o dată în plus ce rană e pe trupul țării noastre”.

”Sper din tot sufletul să se organizeze cei care m-au ajutat în 2014, pentru semnături” a mai spus Mircea Diaconu, cu privire la strângerea de semnături, ”Să sperăm că vom izbuti, sunt 200.000, este îngrozitor de greu. Aștept sprijin chiar din zona politică, pentru că la acest nivel nu se poate fără să ai reprezentanți în secția de votare”.

***

”Nu voi anunța candidatura, ci intenția de a candida. Mai sunt niște pași, niște eforturi. Potrivit legislației, e greu să parcurgi acești pași până la capăt ca indepedent. Azi o să anunț o intenție, pe parcurs se poate transforma în candidatură, în caz că apare un sprijin”, a declarat Diaconu pentru G4Media.ro.

”Nu am avut discuții cu Pro România și ALDe pentru susținere. Vreau să cer susținere de peste tot””, a mai spus Diaconu pentru G4Media.ro

Nu este clar în acest moment dacă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va mai candida la președinție. Conducerea ALDE și Pro România ar urma să se reunească luni.

Pentru a candida ca independent, Diaconu are potrivit legii nevoie de 200.000 de semnături, la fel ca în cazul candidatului partidelor. Independenții nu au dreptul la observatori în secțiile de vot.

”În 2014, când am candidat ca independent la europarlamentare, am am avut 380 de mii de voturi valide și 120 de mii anulate, a declarat Diaconu pentru G4Media. Cineva mă ajuta la anulare, acolo prin secții”, a mai spus fostul europarlamentar.

Diaconu a fost puternic promovat de Antena 3 la alegerile din 2014.

El susține că de săptămâna viitoare va începe campania de strângere de semnături.

Zvonuri despre o posibilă candidatură la președinție au apărut încă de la începutul lunii iulie. Diaconu a declarat atunci, la Antena 3, că un candidat independent susținut de partide nu este un independent

„Un candidat independent susținut de un partid, sau de două sau cinci, nu este un independent. Dacă cineva ajunge într-o funcție de nivelul ăsta într-o funcție împins, susținut cu datorii când ajunge acolo nu își aparține. Ori ajungi pe picioarele tale, pe credințele tale, pe pledoaria ta, ori mai bine nu”, a adăugat actorul Mircea Diaconu”, la emisiunea moderată de Radu Tudor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22