Mircea Dumitru despre proiectul de relansare a fabricilor de diplome: o catastrofă

Dora Vulcan | 17.07.2017

Coaliţia a adoptat o lege care, dacă va fi promulgată de preşedinte, "va fi o catastrofa", pentru că va da o gură de oxigen fabricilor de diplome. Va fi o catastrofă, avertizează rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, fost ministru al Educatiei. Ecaterina Andronescu este autorul proiectului.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

Legea  prevede ca universitatile isi vor putea stabili singure cifra de scolarizare cu conditia sa nu fie mai mult de 35 de studenti la un profesor.

 

 

"Daca intr-adevar se va ajunge acolo, cred ca va fi o catastrofa. Neavand un control asupra acestei cifre maxime inseamna ca vom ajunge sa avem iarasi fenomene gen 'Universitatea Spiru Haret' in anii '90. Calitatea nu va mai conta deloc, va conta numai cati studenti ai la licenta, la masterat. Asta va arata un mod grotesc in care se aplica principiul finantarii per student, adica al corelarii bugetului universitar cu numarul de studenti. Fiecare universitate va fi supusa unei presiuni imense sa inroleze cat mai multi studenti si in felul acesta va scadea dramatic calitatea, atat cat este ea in momentul de fata", a comentat prof.dr. Mircea Dumitru pentru Ziare.com.

 

Rectorul Universitatii Bucuresti spune ca "acest gen de lacomie", adica goana dupa resurse financiare, va pune universitatile "in situatia de a renunta complet la calitate si de a avea formatii de lucru din ce in ce mai mari".

 

"Eu cred ca va fi o lovitura crunta data sistemului si asta se va reflecta in cativa ani in pozitia si mai slaba a universitatilor noastre in rankingurile internationale", a mai afirmat Mircea Dumitru.

 

In prezent, capacitatea de scolarizare a universitatilor este stabilita in functie de mai multe criterii, si calitative, si cantitative. De exemplu, se ia in calcul si gradul de incarcare a salilor de curs, dar si existenta unor facilitati, cum ar fi bibliotecile.

 

Parlamentarii au stabilit insa ca universitatile vor putea scolariza cati studenti doresc, cu conditia sa nu se depaseasca rata de 35 la 1 profesor.

 

Legea este puternic contestata si de studenti, dar si de reprezentanti ai cadrelor universitare.

 

Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei si presedintele Consiliului Rectorilor, spune ca proiectul de lege incurajeaza fabricile de diplome.

 

"Ministerul Educatiei in fiecare an aloca un numar de diplome strict legat de capacitatea de scolarizare care face obiectul hotararilor de guvern anuale. (...) In momentul acesta, disparand limita superioara, inseamna ca orice universitate poate sa solicite si trebuie sa primeasca orice numar de diplome", a declarat Sorin Campeanu pentru TVR.

 

De asemenea, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, prof. Iordan Petrescu, a spus ca e posibil sa se ajunga si in instanta.

 

"Unele universitati vor incerca sa eludeze, sa spunem, capacitatea stabilita pe baza unui calcul in urma unei evaluari externe, cum o face ARACIS-ul, si sa se prevaleze de acest raport 35 la 1 si sa zica: domn'le, eu am 10 cadre didactice, pot sa scolesc 350 de studenti in anul I. (...) Probabil vom ajunge la judecata, sa vedem cine ne stabileste capacitatea de scolarizare", a declarat pentru TVR prof. Iordan Petrescu.

 

In schimb, actualul ministru al Educatiei, Liviu Pop (PSD), spune ca nu poate anticipa eventualele efecte negative ale legii, in cazul in care ea va fi promulgata de presedintele Iohannis, dar nu crede ca un numar mare de studenti ar afecta calitatea actului de educatie.

 

"Eu nu va pot spune care sunt efectele acestei modificari legislative. Cu siguranta un semnal de alarma pe care l-a tras Consiliul National al Rectorilor trebuie luat in calcul. E posibil ca, din acest punct de vedere, elemente din aceasta lege sa contribuie la scaderea actului de calitate in invatamantul universitar. Lucrul acesta trebuie reparat, daca este asa, si nu prin act normativ de urgenta (...)

 

Eu nu cred ca un numar mare de studenti scade calitatea actului de educatie", a explicat Pop, precizand ca nu va initia nicio ordonanta de urgenta de modificare a Legii Educatiei, pana la 1 septembrie, informeaza Mediafax.

 

Si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera ca proiectul de lege in forma adoptata de Senat poate conduce la "o revigorare a 'fabricilor de diplome'".

 

foto Agepres, Alex Tudor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22