Mircea Negulescu „Portocală” este achitat în dosarul întocmit la plângerile lui Alexandru Cosma

L. G. | 31.10.2022

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis Portocală, a fost achitat luni într-un dosar al fostei secții speciale  - SIIJ, potrivit minutei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe aceeași temă

Dosarul privea presupuse abuzuri făcute de Mircea Negulescu împotriva fostului deputat PSD Vlad Cosma, judecat la rândul lui pentru corupție și evaziune fiscală și fusese instrumentat de fosta șefă a secției speciale, Adina Florea.

Dosarul a fost deschis la plângerile de cercetare abuzivă ale lui Alexandru Cosma, fiul fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, acesta din urmă cercetat la rândul său de Negulescu.

Decizia de luni nu este definitivă și poate fi atacată la un complet de cinci judecători de la aceeași instanță de către părțile din dosar.

Este de amintit că în acest dosar inclusiv procurorul de ședință a cerut achitarea fostului magistrat Negulescu pentru toate faptele pretins deferite judecății de către ex-magistratul SIIJ, Adina Florea.

Concret, la instanța supremă, s-a judecat, miercuri, la termen final unul dintre dosarele instrumentate, validate și trimise în judecată de către magistratul Florea, în care ex-procurorul DNA Mircea Negulescu este acuzat de mai multe fapte de cercetare abuzivă, constrângerea martorilor și abuz.

În pledoaria sa finală procurorul PICCJ, instituția care a preluat sarcinile fostei Secții Speciale, Irina Kuglay, a cerut în fața judecătorilor instanței supreme, achitarea lui Mircea Negulescu pentru toate faptele penale ce nu s-au prescris și de asemenea constatarea intervenirii prescripției în cazul altor două fapte.

Mai precis, procurorul a arătat în fața judecătorilor ICCJ că actele de procedură precum și probele executate de magistratul Adina Florea, considerată cea mai activă procuroare a Secției Speciale, singura care a efectuat trimiteri în judecată, nu au putere probantă, nu conturează starea de fapt expusă în dosar și cel mai grav, nu ar dovedi că Mircea Negulescu ar fi vinovat de cele imputate.

Procurorul indică faptul că PICCJ nu poate susține o cerere de condamnare a lui Mircea Negulescu, după analizarea atentă a cazului de la momentul la care acesta a revenit în sarcina parchetului general, după desființarea SIIJ.

Avocata părții pretins vătămate din acest dosar, Vlad Cosma, fiul ex-presedintelui CJ Prahoiva, Mircea, Cosma, ambii „clienți„ de dosare ai lui Mircea Negulescu, a atacat magistratul PICCJ arătând că ar comite acte neconforme profesiei cerând achitarea celui judecat.

În replica acestor insinuări magistratul PICCJ a explicat că inclusiv admite să fie trasă la răspundere dacă cele expuse de ea nu sunt conforme în raport cu toate actele existente la dosar, respectiv cu ipoteza, că pe baza probelor care există se ajunge la concluzia achitării, și nu cea a condamnării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22