Moțiune PNL împotriva ministrului Sănătății. Orban: să plece acasă de mânuță cu Olguța

Dora Vulcan | 22.04.2018

Liberalii vor depune săptămâna viitoare moțiune de cenzură împotriva ministrului Sănătății, Sorina Pintea, căreia îi cer demisia, a anunțat liderul PNL, Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Starea este absolut catastrofala in sistemul de sanatate iar din acest motiv, noi am decis sa depunem motiunea impotriva ministrului Sanatatii, motiune prin care solicitam ca ministrul Sanatatii sa plece acasa, evident, de manuta cu Olguta Vasilescu, care este initiatoarea proiectului de act normativ privind regulamentul sporurilor si cresterile salariale care au fost facute doar pentru anumite categorii din sanatate", a spus Ludovic Orban. 

 

"La ora actuala, Guvernul si ministrul Sanatatii au reusit sa faca praf intreg sistemul de sanatate din Romania, prin aplicarea unor reglementari asupra carora nu s-a facut nicio analiza, niciun fel de studiu de impact, niciun fel de prognoza privitoare la consecintele asupra salariilor.

 

Prin cresterea salariilor medicilor si asistentelor si prin aplicarea noului regulament de sporuri, s-a ajuns la situatia in care care 25-30% dintre angajatii spitalelor sa inregistreze cresteri de venituri, dar, accentuez, nu toti, iar pentru restul angajatilor, care nu sunt medici sau asistenti, au scazut salariile sau cel mult au ramas la acelasi nivel. La ora actuala, spitalele sunt in prag de explozie. Nimeni nu mai poate sa faca nimic.

 

Spitalele nu pot fi tinute numai prin bunavointa medicilor, este nevoie de contributia tuturor celorlalte categorii de angajati, care la ora actuala sunt intr-o profunda nemultumire pentru diminuarea veniturilor si care au iesit in strada", a mai spus Orban.

 

 

"In toate tarile europene, din bugetul de sanatate o cota de minimum 10%, desi media este in jur de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie. La noi, alocarile din bugetul asigurarilor sociale catre medicina de familie sunt de 5,8%. Medicii de familie au fost transformati in birocrati. Peste 50% din timpul pe care si-l petrec nu si-l petrec ca sa isi exercite profesia, ci numai ca sa scrie hartoage care le sunt solicitate de minister sau de la cei de la casa de sanatate.

 

Niciun fel de investitii pentru sustinerea medicinei de familie si medicinei ambulatorii. Cheltuirea resurselor se face catre spitale, dar niste spitale care sunt mentinute prin resursele alocate intr-o stare extrem de proasta, iar acum sunt in prag de explozie. Sa fim cinstiti! Cate spitale mai functioneaza la parametri optimi ca urmare a nemultumirilor profunde care au fost create in fiecare spital?", a adaugat Orban.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22