Monica Macovei despre soluția interceptărilor: Mă bucur că vor fi făcute de parchete

Iulian Popescu | 13.03.2016

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat sâmbătă seara că susţine Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern referitoare la interceptări, dar că decizia CCR nu este clară privind tema retroactivităţii şi duce la interpretări diferite în rândul judecătorilor.

Pe aceeași temă

 

"Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la Parchete şi a-l face procurorii. (…) Mă bucur că doamna Prună (ministrul Justiţiei – n.r.) a obţinut asta, suplimentarea la DNA care avea oricum, dar nu număr suficient, a obţinut 40 de lucrători de poliţie judiciară la DIICOT şi încă 40 pe Ministerul Public care vor lucra să acopre toată ţara", a spus Macovei la B1 TV.

 

Problema ţine de felul în care se face trecerea de la SRI la Ministerul Public, având în vedere că nu poate fi realizat într-o perioadă scurtă de timp, a spus Macovei.

 

"Se poate schimba, sunt ţări în care este aşa, sunt ţări în care este altfel – interceptările sunt la procurori. Problema este cum se face această trecere.

Sunt pentru a avea aceste sisteme de interceptări, adică suportul tehnic de interceptare, de înregistrare ambientală să fie la procurori.

Singura problemă este că asta nu se poate face peste noapte şi cu nişte dispoziţii care retroactivează şi care ridică semne de întrebare cu privire la soarta dosarelor în curs", a atenţionat Monica Macovei.

 

În ceea ce privește decizia CCR pe tema interceptărilor, ea a atras atenția la retroactivitate, formularea putând duce la interpretări diferite în rândul judecătorilor, creând haos în Justiţie.

 

"Interpretarea diferită a unei decizii a Curţii Constituţionale care nu e clară cu retroactivarea crează un haos în justiţie sau crează interpretări diferite şi soluţiile vor fi diferite. Fiecare judecător va decide, or exact previzibilitatea justiţiei este un exemplu de drept al omului pentru că omul are dreptul la o justiţie previzibilă, nu la loterie. Depinde la ce judecător nimeresc", a subliniat Macovei.

 

Ea s-a referit la interpretarea unuia dintre membrii Curţii Constituţionale, Daniel Morar, potrivit căruia interceptările care au trecut de camera preliminară rămân legale.

 

De asemenea, Monica Macovei a amintit şi de interpretarea dată de judecătorul Cristi Dănileţ, care consideră legale toate interceptările făcute până acum de SRI pentru că au fost efectuate în baza unei legi care nu era încă declarată neconstituţională, însă problema este la mandatele aflate în curs, care nu mai sunt valabile din momentul publicării deciziei CCR.

 

Ea a mai susţinut că serviciile nu fac niciodată urmărire penală, SRI asigurând de ani de zile doar suportul tehnic. Implicarea SRI a început după identificarea în strategia de siguranţă naţională a corupţiei ca pericol la siguranţa naţională, a adăugat Macovei, dând exemplul Ucrainei, care a fost "foarte uşor de cucerit find coruptă".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22