Monica Macovei, despre victoria Syriza in Grecia: Iluzia care poate impinge din nou Grecia in pragul FALIMENTULUI

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca victoria partidul de stanga radicala Syriza in alegerile legislative din Grecia ameninta “stabilitatea financiara a intregii Europe”. Macovei mai sustine ca formatiunea greceasca explicit declarata impotriva politicii de austeritate a UE “a vandut o iluzie”. Partidul Syriza condus de Alexis Tsipras a atras duminica peste 35,7% din voturi in scrutinul legislativ, situandu-se pe primul loc.

Monica Macovei subliniaza ca: “La fel ca Syriza în Grecia, PNL și PSD promit bunăstare pe banii altora”.


Comunicatul integral:

Partidul de extremă stângă Syriza a câștigat alegerile în Grecia cu promisiunea de a pune capăt politicilor de corecție a dezechilibrelor bugetare generate în anii anteriori de populism, corupție politică și evaziune fiscală.

Syriza a vândut o iluzie care poate împinge din nou Grecia în pragul falimentului, amenințând stabilitatea financiară a întregii Europe.

La București, lucrurile nu stau diferit. Scena politică este dominată de PSD și PNL, care și-au demonstrat populismul și iresponsabilitatea în legătură cu criza creditelor în franci elvețieni.

Discursul adoptat de aceste partide în cazul crizei creditelor în franci elvețieni nu este departe de discursul de extremă stângă al Syriza: stabilirea unui curs fix pentru francul elvețian, derogarea de la plata creditelor în franci sau minciuna că o lege a falimentului personal, de altfel necesară, ar scăpa oamenii de plata creditelor în cauză.

PNL și PSD promit bunăstare pe banii altora. Adică, sub acoperirea solidarității, să organizeze sisteme piramidale gen Caritas în care sunt subtilizați banii tuturor pentru a acoperi pentru moment pierderile cauzate de politici și decizii financiare greșite.

Ca și Syriza în Grecia, PSD și PNL speculează greutățile financiare prin care trec oamenii, promițându-le măsuri care se vor întoarce tot împotriva oamenilor”, afirma europarlamentarul, intr-o postare pe pagina personala de Facebook.
 

Syriza, partidul de stanga radicala condus de Alexis Tsipras, s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare care au avut loc ieri in Grecia, cu 35,73%. Partidul conservator Noua Democratie condus de actualul premier al Greciei, Antonis Samaras, a obtinut 28,48 %.

Alexis Tsipras, liderul partidului, a declarat, in urma castigarii alegerilor parlamentare, ca va negocia o noua solutie cu creditorii internationali si ca anii de austeritate ai Greciei s-au incheiat. 

De altfel, Syriza a semnat un acord cu partidul nationalist Grecii Independenti, asigurandu-si astfel majoritatea parlamentara. Grecii Independenti au dezvoltat o retorica anti-austeritate foarte puternica, la fel ca si Syriza, dar apara pozitii nationaliste si conservatoare in ceea ce priveste moravurile.

"Vom da un vot de incredere noului premier Alexis Tsipras", a spus Panos Kammenos, dupa o intalnire la sediul Syriza cu liderul partidului care a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale parlamentului, lipsindu-i doar doua locuri pentru majoritatea absoluta.

Potrivit unei surse din Syriza, care a solicitat pastrarea anonimatului, cele doua partide "se vor alia pentru a asigura majoritatea in Parlament si pentru a forma guvernul".

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22