Monica Macovei nu vine la Comisia SIPA: Nu îmi dau ”acordul de voință”. Vezi motivele

Fara Autor | 14.11.2017

Intr-un comunicat remis presei, Monica Macovei spune că nu își dă ”acordul de voință”, în temeiul Legii nr. 96/2006, de a fi audiată de Comisia parlamentară privind DGPA/SIPA.

Pe aceeași temă

 

Fostul ministru al justiției susține că în loc să fie anchetați cei care au decis înființarea SIPA, instituție care a fost folosită în perioada Năstase- Stănoiu ca ”mijloc de presiune și șantajare a magistraților”, ”comisia vrea să-i ancheteze pe cei care au avut curajul să desființeze un serviciu secret”.

 

 

”Eu am decis desființarea SIPA (DGPA), tocmai din cauza informațiilor publice privind modul în care Rodica Stănoiu și securiștii care au condus SIPA au folosit acest serviciu pentru șantajarea magistraților. Câți miniștri cunoașteți care pentru binele public își desființează propriul serviciu de informații?”, spune Macovei care oferă argumentele legale pentru care nu se va prezenta în fața Comisiei SIPA.      

 

 

Comunicatul integral

 

 

”Am transmis Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului “pentru a se clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale şi Anticorupţie”, săptămâna trecută, că nu îmi dau “acordul de voință” de a fi audiată, în temeiul Legii nr. 96/2006.

În Decizia nr.611 din 3 octombrie 2017, dar și în alte decizii anterioare, Curtea Constituțională a subliniat că “În privinţa terţilor (alte persoane decât cele care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice), procedura de a obţine informaţii demarează cu o invitaţie (…) În acest sens, alin. (5) al art. 9 din Legea nr. 96/2006 precizează o condiţie suplimentară, care ţine de acordul de voinţă al persoanei invitate, şi anume acceptarea acesteia de a fi audiată (..)” (par.125).  Sigur, este posibil ca peste noapte să schimbe legea, însă în prezent acestea sunt prevederile legale.

PSD&ALDE își continuă planul de distrugere a justiției independente. O parte din acest plan este decredibilizarea justiției, a procurorilor și judecătorilor care anchetează și judecă dosare cu politicieni, a celor care susțin anticorupția și respectarea legilor.  De aceea, au făcut o comisie de anchetă “pentru a clarifica aspectele ce tin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie”. În loc să fie anchetați cei care au decis înființarea unui serviciu secret militarizat și subordonat exclusiv ministrului Justiției, fără niciun control din afară, cei care l-au folosit și s-au bucurat de informații și cei care l-au transformat într-un mijloc de presiune și șantajare a magistraților, așa cum relata, pe larg, presa în perioada Năstase-Stănoiu, comisia vrea să-i ancheteze pe cei care au avut curajul să desființeze un serviciu secret.

Eu am decis desființarea SIPA (DGPA), tocmai din cauza informațiilor publice privind modul în care Rodica Stănoiu și securiștii care au condus SIPA au folosit acest serviciu pentru șantajarea magistraților. Câți miniștri cunoașteți care pentru binele public își desființează propriul serviciu de informații?     

Pentru românii pe care îi respect, spun din nou: nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut și citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk.

În România, ca stat de drept, justiția trebuie făcută de judecători și procurori, nu de politicieni”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22