Motivarea instantei care a emis mandatul de arestare pentru Udrea: Prin declaratiile facute presei, inculpata le-a dat indicatii martorilor si celorlalti acuzati din dosar

Fara Autor | 15.02.2015

Pe aceeași temă

Prin declarațiile referitoare la cele 500.000 de euro cash pe care Dorin Cocoș le-ar fi transmis televiziunii lui Sebastian Ghiță la ordinul directorului adjunct al SRI – Florian Coldea, Elena Udrea le-ar fi dat indicații lui Cocoș și celorlați martori și inculpați din dosarul Microsoft referitor la strategia procesuală pe care să o adopte, spun judecătorii, în motivarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele fostei șefe a PMP.

 

În cazul infracţiunii de trafic de influenţă apărută după denunţul lui Dinu Pescariu, judecătorul de drepturi şi libertăţi o consideră întemeiată întrucât "există probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi comis infracţiunea respectivă".

 

Indicații

“Explicaţiile date de inculpată în mass-media se constituie în tot atâtea indicaţii către martorii şi inculpaţii din dosarul respectiv, în special către Dorin Cocoş, privind poziţia procesuală pe care inculpata ar dori ca acesta să o adopte, legat de acele sume de bani şi mai ales de faptul că doreşte ca acesta să o susţină în denunţul formulat împotriva unui şef de serviciu secret român", se arată în motivarea prezentată de Hotnews.

Instanța confirmă, în motivarea deciziei de arestare preventivă a Elenei Udrea, că aceasta a încălcat astfel condițiile controlului judiciar, care o obligau să nu ia legătura cu ceilalți implicați în dosar, nici direct și nicidirect.

Dezvăluirile respective au fost făcute vineri, 20 ianuarie, a doua zi după ce Udrea a fost pusă sub urmărire penală în Microsoft.

Într-un interviu acordat Hotnews, ea declara că Dorin Cocoș i-a mărturisit că Florian Coldea, acum șeful interimar al SRI, i-ar fi cerut să dea 500.000 de euro cash televiziunii lui Sebastian Ghiță: „Deci vorbesc de dupa ce a aparut scandalul, inainte sa fie retinut. Mi-a spus, spre exemplu, ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV (... ) Ideea era ca mai la inceputul televiziunii, cand s-a rupt RTV-ul de Realitatea si cand dl Ghita inca nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat ca banii au fost remisi dlui Ghita de catre Alin Cocos.”

Acuzațiile au fost scrise și în denunțul semnat în aceeași zi, iar procurorii spun că Udrea "a formulat denunţ cu privire la fapte de corupţie pentru a beneficia de dispoziţiile art. 19 din OUG nr. 43/2002, iar prin dezvăluirea în media a faptelor sesizate şi argumentelor sale, aceasta a încercat să îşi creeze probe în sprijinul denunţului, sugerând fostului soţ Dorin Cocoş şi lui Alin Cocoş conţinutul declaraţiilor cu privire la aspectele sesizate." 

 

Au răspuns colegii de dosar la indicațiile lui Udrea?

În urmă cu două zile, Dorin Cocoș a fost transportat din arestul Capitalei la DNA, unde a dat declarații timp de mai multe ore. Nu se știe dacă a confirmat cele spuse de Udrea referitor la Coldeaa, dar în presă au apărut informații că l-ar fi „turnat” pe Vasile Blaga.

La câteva zile după interviul de la Hotnews, Alina Bica, fost șef DIICOT și arestată preventiv în câteva dosare, a făcut un denunț referitor la presiunile ce ar fi fost exercitate de generalul Coldea în dosarul lui Tender. Coldea i-ar fi să se mai gândească cu privire la soluţia din dosarul RAFO – Carom, deși Bica i-ar fi explicat că lucrurile sunt bine stabilite şi nu mai este loc de discuţii.

În interviu, Udrea se referea la presiuni făcute asupra Alinei Bica de către interimarul de la SRI: „Culita Tarita mi-a spus (...) ca exista un dosar impotriva unor parteneri de afaceri pe care el ii avea si care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun pret de pe piata, ceva de genul acesta, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale - asa, si care nu erau cetateni romani si care dosar a fost facut special pentru a fi ei scosi de pe piata, invocand interesul generalului Coldea. Dosarul acesta e la DIICOT. La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului sef DIICOT, care cred ca era Codrut Olaru. Rugamintea sau dorinta lui Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, era sa-i spun lucrul acesta presedintelui Romaniei - sursa alternativa de informatii. M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni - nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior - dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Nicolae.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22