Muraru: Sloganul parlamentarilor AUR la protestul anti-vaccin lezează memoria victimelor nazismului

Redactia | 10.03.2021

Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și parlamentari AUR este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora.

Pe aceeași temă

La mitingul împotriva Ocultei Mondiale, a vaccinării și a restricțiilor anti-Covid organizat duminică, și-a făcut apariția un mesaj care asociază vaccinul cu gazarea evreilor în Al Doilea Război Mondial.

Mesajul a fost afișat de câteva personaje nelipsite de la curajoasa luptă cu “termometrizarea”, masca de protecție și vaccinurile, dar și în trecut de la mitingurile împotriva lui Iohannis, a venit la mitingul AUR cu o pancartă pe care scria „Vakcin Macht Frei”, o parafrază după inscripția “Arbeit Macht Frei” („Munca te face liber”), așezată deasupra intrării în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde în Al Doilea Război Mondial au fost gazați milioane de oameni – majoritatea evrei.

Mesajul de la mitingul AUR, “Vaccinul te face liber”, încearcă să acrediteze, prin analogie, ideea că vaccinul va provoca un genocid, remarcă ziaristii.com.

Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și parlamentari AUR este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro de deputatul PNL Alexandru Muraru, care este și reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Peste 1200 de persoane au protestat, duminică după-amiază, în Parcul Izvor din București, împotriva pașaportului de vaccinare. La eveniment au participat și co-fondatorii Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu și George Simion.

Muraru mai arată în comunicat că nu va tolera manifestările publice antisemite, făcând referire la declarațiile senatorului AUR, Sorin Lavric, făcute de la tribuna Parlamentului. ”Acesta își declară public susținerea față persoane condamnate pentru crime de război, membri sau complicii mișcărilor și/sau organizațiilor legionare, justificându-și acest omagiu grobian prin invocarea imunității declarațiilor politice”, se mai arată în comunicat.

Muraru atragea atenția că aceste manifestări încalcă legea privind combaterea antisemitismului și susține că va face toate demersurile pentru sancționarea acestor derapaje.

Comunicatul integral

”Am luat act de jignirile aduse victimelor Holocaustului de către reprezentanți și demnitari ai unui grup politic parlamentar.

Derapajele extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn elogiile aduse de către unii parlamentari ai formațiunii politice cu trăsături neo-fasciste celor care au contribuit la crimele Holocaustului.

Din nefericire, nu suntem la prima abatere de acest gen, și fac trimitere la mitingul anti-mască unde, prin mesajele alăturate manifestului, s-a căutat umilirea victimelor Holocaustului.

Sloganul folosit de manifestanți în cadrul protestului la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar în cauză, este insultător pentru memoria victimelor lagărelor de concentrare naziste și puținilor urmași ai acestora.

Din păcate, astfel de mișcări ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică.

Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi iniția demersuri pentru sancționarea lor, în concordanță cu prevederile legale.

Totodată, am urmărit cu stupefacție declarațiile senatorului AUR, Sorin Lavric, făcute de la tribuna Parlamentului. Acesta își declară public susținerea față persoane condamnate pentru crime de război, membri sau complicii mișcărilor și/sau organizațiilor legionare, justificându-și acest omagiu grobian prin invocarea imunității declarațiilor politice.

Nu putem trece cu vederea astfel de manifestări, în contradicție cu prevederile Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii, și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje.”

Foto: ziaristii.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22