Neagu Djuvara, cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti

E.b. | 25.08.2016

Istoricul, filozoful, romancierul şi diplomatul Neagu Djuvara va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti, a decis, joi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Pe aceeași temă

 
  

Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, după ce consilierii generali au votat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede că acest titlu i se atribuie în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti, conform News.ro.

 

"Cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, considerăm că istoricul, scriitorul, diplomatul şi profesorl Neagu Djuvara este îndreptăţit să primească din partea municipalităţii Bucureşti, în semn de preţuire pentru întreaga sa viaţă dedicată culturii româneşti, titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei. Profesorul Neagu Djuvara rămâne în continuare un simbol al decenţei şi profesionalismului în societatea românească întrunind toate calităţile omului excepţional şi fiind, de  departe, una dintre cele mai lucide voci ale spaţiului public”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte documentul aprobat joi.

 

În expunerea de motive se mai arată că titlul de cetăţean de onoare este forma prin care cetăţenii Bucureştiului înţeleg să îi mulţumească lui Djuvara pentru efortul depus o viaţă întreagă la consolidarea unui adevărat reper de valori în societatea românească.

 

Neagu Djuvara este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iaşi şi al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din Bucureşti. 

 

Scriitorul este un susţinător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, fiind preocupat, în special, de filosofia istoriei.


Neagu Djuvara este autorul a 20 de volume, de specialitate şi memorii, între care se numără ”Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor'” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi ”Amintiri din pribegie” (2005).

 

Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) şi ”Cărţile care ne-au făcut oameni” (2010). 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22