Nici la a treia încercare, plenul CSM nu reușește s-o impună pe Adina Florea la șefia SS

Laurentiu Gheorghe | 01.07.2019

Pentru a treia oară, nici luni dimineață nu s-a întrunit cvorumul în plenul CSM pentru numirea Adinei Florea procuror-șef al Secției pentru investigarea magistraților (SIIJ)

Pe aceeași temă

Ședința plenului CSM, convocată de președintele Lia Savonea pentru luni dimineață, nu a avut loc din cauza lipsei cvorumului de ședință. „Nu putem să deschidem ședința plenului deoarece nici de această dată nu s-a întrunit forumul. Este îngrijorător, este a treia ședință la care aproape aceeași membri nu dau curs”, a declarat Lia Savonea, citată de G4Media.ro

Judecătoarea Andreea Chiș, membru CSM, a declarat că ”Nu avem o previzibilitate a datelor și orelor ședințelor. Nu avem o previzibilitate a ordinii de zi. SIIJ nu este o urgență. S-a dovedit o urgență de data asta. Înainte de ședință, doamna ministru ne-a confirmat că raportul GRECO va fi confirmat în curând. O săptămână nu are cum să împieteze activitatea acestei secții”.

Lia Savonea nu a fost de acord cu cererea membrilor CSM care au dorit includerea pe ordinea de zi dezbaterea Comisiei de la Veneția și GRECO: „Astăzi a sosit aceeași scrisoare din partea acelorași membri prin care se cere scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor pentru a se dezbate rapoartele Comisiei de la Veneția și GRECO. Nu cred că e corect pentru colegii care se regăsesc pe ordinea de zi, nu e corect pentru eforturile de recrutare a magistraților. Este știut că 246 de candidați așteaptă să se deruleze ultima probă pentru admiterea în magistratura, sunt doua săptămâni de când plenul refuza sa se întrunească in cvorumul cerut de lege. E regretabil, este cazul sa ne cerem scuze. Totodată, SIIJ se confruntă cu probleme de personal. Este o imposibilitate obiectivă de a satisface nevoile acestei unități de parchet”, a mai declarat Lia Savonea.

Înaintea ședinței CSM, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a spus că dacă raportul GRECO recomandă desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ), ar trebui să existe ”discuții serioase”.

Ultimele două ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate din lipsă de cvorum. Mai exact, șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultime două ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Cei șapte membri CSM au avertizat, într-un comunicat de presă, că vor utiliza toate pârghiile de pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile în Consiliu, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au transmis că nu sunt de acord cu comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și au afirmat că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Ulterior anunțului celor 7 membri CSM, președintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atât premierului Viorica Dăncilă, cât și ministrului Justiției, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desființare a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22