Nicușor Dan: Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem da tot bugetul pe subvenții

Redactia | 19.01.2022

Nicușor Dan a făcut o serie de precizări cu privire la noul preț al gigacaloriei din Capitală. „Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții”, spune primarul general.

Pe aceeași temă

„Pentru că circulă informații contradictorii, fac precizările necesare cu privire la prețul gigacaloriei în București”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook

 

„În primul rând, în contextul acțiunilor guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociația Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetățenii racordați la centrale individuale și cetățenii racordați la sisteme centralizate. Așa este echitabil.

 

În al doilea rând, au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a prețului gigacaloriei plătit de bucureșteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR și PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenția pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei față de 1 miliard în 2021. Bucureștiul are nevoie de investiții, nu putem duce tot bugetul pe subvenții.

 

În acest context, apare și Gabriela Firea și dă informații false.

 

În primul rând, spune că bucureștenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credință, confuzie între prețul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureșteni, parte de primărie și prețul plătit de bucureșteni. Informația corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a prețului gigacaloriei pentru bucureșteni, dar nu se pune problema ca aceștia să plătească 800-900 de lei.

 

În al doilea rând, spune că prețul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, prețul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA.

 

Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureștenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea și-ar fi putut exercita poziția de ministru și de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureștiului prin legea bugetului național să acopere creșterea de prețuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit” a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22