Nicușor Dan: Curtea de Apel a anulat acuzațiile ANI de incompatibilitate și conflict de interese

Redactia | 22.09.2023

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri că la Curtea de Apel s-a anulat partea din raportul ANI în care era acuzat de incompatibilitate și conflict de interese.

Pe aceeași temă

Primarul general Nicușor Dan precizează, vineri, că judecătorii Curții de Apel București au anulat partea din raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI) care a reținut că este incompatibil și în conflict de interese, iar pe plângerea penală depusă de ANI s-a pronunțat definitiv Tribunalul București.

„Clarificări pe ce a dispus ieri Curtea de Apel, pentru că nu a fost foarte clar în relatările media:

1. ANI a reținut că sunt incompatibil și în conflict de interese. Curtea de Apel a anulat această parte de raport.

2. ANI a apreciat că s-a comis o infracțiune căci Primăria a plătit o amendă pe care trebuia să o plătesc eu. ANI a formulat plângere penală la Parchet.

Curtea de Apel a reținut că nu se poate pronunța pe această chestiune, care e de competența Parchetului. Însă între timp s-a pronunțat definitiv Tribunalul București, secția de contencios administrativ, care a spus că amenda trebuie plătită de Primărie, nu de mine. Parchetul va constata automat că infracțiunea nu există”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Curtea de Apel Bucureşti a admis joi, în parte, cererea în care primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care edilul a fost declarat în stare de incompatibilitate şi conflict de interese

Acuzațiile ANI

ANI anunţa, în luna februarie, că Nicuşor Dan s-a aflat în incompatibilitate şi conflict de interese: Incompatibilitate - în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Conflict de interese - în perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei.

În opinia ANI, Nicuşor Dan a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Pe de altă parte, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Nicuşor Dan a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal şi a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât:

  • o amendă contravenţională aplicată de către o instituţie publică lui Nicuşor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul PMB pentru Nicuşor Dan, atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi;

  • în perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22