Nicuşor Dan: Modul în care se construieşte în România este o chestiune de siguranţă naţională

L. G. | 13.02.2023

Nicușor Dan şi-a exprimat speranţa ca acei corupţi din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia.

Pe aceeași temă

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională iar instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care şi le-au asumat.

El a dat de exemplu PUZ-urile de sector care au fost anulate în instanță ca nelegale, dar nicio o instituție a statului nu s-a sesizat pentru a lua măsuri, în special pentru combaterea corupției: „Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătraţi şi de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacţie de la instituţiile de control ale statului. Asta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm şi fără discuţie că există o uriasă corupţie în zona de construire”, a arătat edilul Capitalei.

”Dacă vorbim de cutremur, experienţa pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, şi anume că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională şi, din păcate, repet, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă”, a spus primarul Capitalei.

„Eu sper ca corupţii din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

El a precizat că primăria poate să accelereze expertizarea clădilor, şi a făcut acest lucru astfel că există sute de clădiri pentru care primăria Capitalei a plătit expertizarea şi sunt zeci de clădiri pentru care s-a făcut proiectarea şi pot începe şantierele.

„Pentru o parte din acestea avem finanţare pe de o parte din PNRR, pe de altă parte am depus cerere de finanţare la Programul Naţional gratuit făcut de Ministerul Dezvoltării”, a arătat primarul.

Despre blocurile mari cu bulină din zona centrală, Nicuşor Dan a spus că este vorba de cel puţin două blocuri mari care vor intra în reabilitare.

„Aici este o problemă care vine de la nivel central, faptul că pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Dacă ai un bloc mare în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari şi de aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister, facem toate eforturile pentru a avea aplicaţii”, a mai spus primarul, arătând că în blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă este mică.

Nicuşor Dan a mai spus că ”oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani, de când primăria spune că îi ajută şi nu îi ajută”.

El a explicat că ceea ce s-a întâmplat în Turcia a fost ca în ultimii 15 ani, din când în când se dădea o lege de amnistie care spunea că tot ceea ce s-a construit te duci la primărie şi îl legalizezi indiferent cum s-a construit, ceea ce, din fericire, în România  nu s-a întâmplat. El a arătat că totuşi, pe ”autorizaţiile de construire, care sunt contestate în vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierd pentru că instanţa spune că autorizaţia este nelegală”. 

„Deci, gradul de nelegalitate, numărul de etaje (..) lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e subsol şi e etaj, mansarde cu două etaje, gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare”. 

„Toate aceste clăduri, atâta vreme cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. (..) Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe”, a mai spus Nicuşor Dan. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22